Emelkedett a bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el szombati ülésén a kormány a kezdetben 27 halálos áldozatot követelő bukaresti tűzeset miatt. Vasárnap délutánra a halottak száma 30-ra emelkedett. Összeállításunk folyamatosan frissül.

22.00: A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait Klaus Johannis államfő vasárnap esti televíziós beszédében, a harminc emberéletet követelő, két nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait levonva.

20.20: Jövő héttől a tűzoltóság a rendőrséggel együttműködve ellenőrzi az ország valamennyi szórakozóhelyét. A tűvédelmi szabályok betartását vizsgálják – közölte vasárnap Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes.

19.30: Az első boncolási eredmények szerint szénmonoxid, füst és mérges gázak belégzése okozták a tűzvész áldozatai többségének a halálát – tudta meg a Mediafax az igazságügyi orvostani intézetből származó forrásoktól.

18.50: A pénteki tűzvész 29 sebesültjét még nem sikerült azonosítani. Ezt megnehezíti, hogy a betegek eszméletlenek, és nagy részüknek az arcuk is megégett – közölte vasárnap este az ügyészség.

18.30: Közel tízezer ember tartott vasárnap délután csendes felvonulást Bukarestben a Colectiv nevű klubban történt tűzvész halálos áldozatainak emlékére.

17.50: Egy 26 éves nő a bukaresti tűzvész harmincadik halottja. A Bagdasar-Arseni kórházban hunyt el vasárnap délután.

13.15: Megkezdődtek vasárnak délelőtt a kihallgatások, több szemtanút hívtak be a bukaresti rendőrségre. 

12.50: A péntek esti tűzvészben meghalt a klub egyik - öt kiskorú gyereket egyedül nevelő - takarítónője is, akit kolléganői szerint a szórakozóhely tulajdonosai feketén foglalkoztattak 100 lejes napidíjért – közölte a Digi24 hírtelevízió.

A Digi 24 hírtelevízió által vasárnap bemutatott iratok szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. (MTI)

12.10: Nicolae Bănicoiu egészségügy miniszter tájékoztatása szerint 80-90 sérült állapota kritikus.

11.20: Vasárnapra a pénteki tűzvész összes halálos áldozatát sikerült azonosítani – közölte a törvényszéki orvostani intézet. A kórházban kezelt sérültek egyikének kilétét viszont továbbra sem ismerik.

10.50: Vasárnap reggel meghalt a pénteki bukaresti tűzvész egyik sebesültje. Ezzel a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma 29-re emelkedett – közölte Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes.

10.45: Meghalt szombat éjszaka a pénteki bukaresti tűzvész egyik sebesültje a fővárosi Bagdasar Arseni Égéssebészeti Kórházban – közölte vasárnap az intézmény szóvivője, dr. Florin Bica Ezzel a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma 28-ra emelkedett.

A szombati nap eseményei

21.20: Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint három holttestet nem sikerült még azonosítani.

19.20: Szombat estig összesen 820 személy adakozott vért a Bukaresti Vérállátó Központban – közölte az intézmény szóvivője.

18.35.: Az emberek nem megégtek, hanem megfulladtak” – nyilatkozta a Gândulnak egyike azoknak a fiataloknak, akiknek sikerült kimenekülniük a tűz által elemésztett bukaresti szórakozóhelyről. 

16.35: A Mediafax úgy tudja, hogy a tűzvészben életét vesztette annak a metálzenekarnak a két gitárosa, amelyiknek a koncertje közben történt a tragédia. Az együttes neve Goodbye to Gravity, és a legújabb lemezének anyagát adták elő a Colective klubban.

15.00: Victor Ponta miniszterelnök elrendelte valamennyi romániai bár és szórakozóhely alapos ellenőrzését, hogy ne ismlétlődhessen meg a bukaresti tragédia.

14.20: A Reklámügynökségek Országos Szövetsége felkérte a tagszervezeteit, hogy a háromnapos nemzeti gyász ideje alatt ne sugározzanak hirdetéseket.

14.05: A bukaresti főtanfelügyelőség betiltotta gólyabálok szervezését a fővárosi iskolákban.

13.50: A leégett klub hangszigetelését végző cég képviselői a Digi24 televíziónak azt nyilatkozták: a szórakozóhely tulajdonosa nem akarta tűzálló anyaggal bevonatni a hangszigetelő réteget, mert sokallta az árát.

13.20: Victor Ponta miniszterelnök a kormányülésen elmondta, kormányhatározattal nemzeti gyásznappá nyilvánították október 31-ét, november 1-jét és 2-át. A történteket tragédiának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy kormánya már második alkalommal szembesül olyan tömegbalesettel, amely nemzeti gyász kihirdetését indokolja a 18 áldozatot követelő két éve Montenegróban történt román buszbaleset után. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes közölte: a tűzeset pénteken 22:36-kor kezdődött, a 425 négyzetméteres klubban ekkor 300 és 500 között lehetett a létszám.

12.49: A tragédia helyszínén Klaus Johannis államfő egy csokor virágot és egy gyertyát helyezett el. Ezt követően azt nyilatkozta: a túlélőknek gyors gyógyulást kíván, a gyászoló családoknak őszinte részvétét fejezi ki. "Hihetetlen, hogy ebben a helyiségben ilyen sok ember tartózkodott, és hogy ilyen rövid idő alatt tragédia történhetett, mert az egyszerű szabályokat mellőzték" – fogalmazott az államfő.

12.43: Részvétét fejezte ki a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton a bukaresti tűzvész miatt. Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: mély megrendüléssel értesültek a bukaresti tömegszerencsétlenségről. "Szívből átérezzük az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmát, és mielőbbi felgyógyulást kívánunk a sérülteknek" - tették hozzá. Közölték azt is, hogy együtt éreznek a gyászoló román nemzettel.

12.37: Ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a főügyészség gondatlanságból elkövetett minősített emberölés gyanújával. A felelősség ügyészségi források szerint a klub tulajdonosát is terheli, mert nem volt engedélye pirotechnikai eszközök használatára. Az már bizonyos, hogy a lángokat a klubban tartott ingyenkoncert közben használt pirotechnikai eszközök okozták. Korábban Raed Arafat államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

Az előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

12.05: Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök román kollégájának a péntek éjszakai bukaresti tűzvész áldozatai miatt. Áder a Klaus Johannisnak írt levelében közölte: mély megrendüléssel értesült a tömegszerencsétlenségről. "Magyarország valamennyi polgára, az egész magyar nép nevében ezúton szeretném kifejezni őszinte részvétünket" - tette hozzá. A tragédia hírétől lesújtva mindnyájan osztozunk Románia népének gyászában - írta a magyar államfő. (MTI)

11.00: Hatalmas szolidaritási hullámot váltott ki a bukarestiekben a 27 halálos áldozatot követelő tragédia. Szombat reggel valósággal megrohamozták a vérellátó központokat, hogy vérükkel segítsenek a sérülteken.

10.29: Az Égéssebészeti Kórházban tíz sebesült állapota válságos – közölte a kórház szóvivője.

9.39: A bukaresti Floreasca kórházba beutalt 16 sebesült közül 14-nek az állapota válságos – nyilatkozta az Agerpresnek az egészégügyi intézmény szóvivője, Bogdan Oprița.

9.21: Klaus Johannis államfő szombaton 12-kor tárgyal majd Gabriel Oprea belügyminiszterrel és Raed Arafat egészségügyi államtitkárral a Cotroceni-palotában – közölte az elnöki hivatal.

8.40: Rendkívül ülést tart szombat délben a kormány a 27 halálos áldozatot követelő bukaresti tűzeset ügyében. Háromnapos nemzeti gyászt rendelnek el. Ezt Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter jelentette be szombat reggel. 

A sajtótájékoztatón jelen lévő Raed Arafat egészségügyi államtitkár elmondta, a 27 halott közül 17 eddig még nem sikerült azonosítani. Az áldozatok egy felgyúlt szórakozóhelyen vesztették életüket péntek este.

A kórházba utalt 146 sebesült között is van öt azonosítatlan személy. Raed Arafat nem zárta ki, hogy a halottak száma nő, mert a sérültek közül többnek válságos az állapota. Ezt utólag megerősítette a Bukaresti Egyetemi Kórház vezetőséges is. A fővárosi egészségügyi intézmény intenzív osztálya megtelt sebesültekkel.

Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető. A tűzvész nyomán a mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel.

Miniszter: a hatóságok jól vizsgáztak

Nicolae Bănicioiu elmondta: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott, minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztető gépeket hoztak más egészségügyi intézetekből.

A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket.

A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?