Ombudsman-helyettes: a ditrói polgármester példaértékűen kezelte a helyzetet

Megtartotta helyszíni vizsgálatát a nép ügyvédjének hivatala, az érintettek meghallgatása által átfogó képet kaphattak a Gyergyóditróban kialakult feszült helyzetről – tájékoztatta szerdán a Maszolt Molnár Zsolt ombudsman-helyettes, aki szerint már most megállapítható, hogy Puskás Elemér községvezető „példaértékűen kezelte a helyzetet”, megfelelően ellátta a mediátor szerepét.

Mint írtuk, az ombudsmani hivatal a ditrói ügy kapcsán azt vizsgálja, hogy a gyűlöletbeszéd milyen formában jelentkezett, valamint hogy az állami hivatalok – polgármesteri hivatal és minden olyan intézmény, amelynek kompetenciája van a közrend fenntartásában – megfelelően léptek-e fel az ügyben. 

„Látható volt már a hírekből, de a vizsgálat alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat – és különösképpen a polgármester úr – példaértékűen kezelte ezt a helyzetet” – mondta el szerdán portálunknak az ombudsman-helyettes, hozzátéve: a községvezetőnek sikerült ellátnia a mediátor szerepét. „Én azt látom, hogy az ő határozott és konzekvens fellépése tartotta vissza a helyzetet attól, hogy még jobban elfajuljon” – fogalmazott. 

Az ombudsmani hivatal munkatársai kedden minden érintett felet meghallgattak – kivételt képez Biró Károly segédlelkész, aki aznap nem tartózkodott a településen. Beszéltek az önkormányzat képviselőivel, a pékség vezetőivel, a felháborodásuknak hangot adó helyiekkel, és a két Srí Lanka-i pékmesterrel is. Ha a vizsgálat során úgy értékelik, elengedhetetlen, hogy a segédlelkésszel is beszéljenek, akkor telefonos úton vele is felveszik a kapcsolatot, tette hozzá kérdésünkre az ombudsman-helyettes. 

Molnár Zsolt úgy vélte: a konfliktus gyökere a pékség és a helyiek között van. „Valahogy erre a helyi, gazdasági jellegű konfliktusra épült rá egy olyan fajta gyűlöletbeszéd, aminek a gyökere pedig a médiában van. Egy alaptalan félelem alakult ki az emberekben amiatt, amit a tévében láttak”, magyarázta. A gyűjtött információk alapján a nép ügyvédjének hivatala ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek egyrészt a konfliktus eloltását célozzák, hosszútávon pedig a hasonló helyzetek elkerülését a közösségek megfelelő tájékoztatásával. 

A ditrói nem egyedi eset

Bár hatalmas médianyilvánosságot kaptak az elmúlt napok eseményei, a gyergyóditrói eset nem egyedüli – erre világítanak rá azok a nyilatkozatok, amelyek a jelenlegi ügy kapcsán jelentek meg. Egy munkaközvetítő cég társtulajdonosa szerint legalább három romániai településen fordultak már elő hasonló helyzetek, egy vâlceai, egy kolozsvári és egy bukaresti esetről beszélt a sajtónak. Molnár Zsolt ombudsman-helyettes tájékoztatott: ezekre a helyzetekre is kiterjesztik az elemzésüket, tudomása szerint a munkaügyi felügyelőség Kolozsváron és Râmnicu Vâlceában is kivizsgálta az emlegetett vendégmunkásoknak a helyzetét. 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem vizsgálódik. A ditrói ügy kapcsán a CNCD-hez érkezett panaszokat továbbítják a Hargita megyei rendőrséghez, amely gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt indított in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást, erre kötelezi őket a törvény – magyarázta Asztalos Csaba, a tanács elnöke a Lucian Mîndruță újságírónak adott Facebook-interjúban. Ha a rendőrségi vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy nem történt bűncselekmény, és szabálysértési bírságról van szó, akkor valószínűleg visszakerül az ügy a CNCD-hez, tette hozzá. Mint ismert, vasárnap a Ditrói Pékség bejelentette, hogy mégsem helyezik át más részlegbe a két Srí Lanka-i munkást, aminek előzménye, hogy a diszkriminációellenes tanács jelezte: diszkrimináció gyanújával hivatalból eljárást fognak indítani, ha a helyi közösség magatartása miatt a két vendégmunkást hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyükön. 

Kapcsolódók

Kimaradt?