Meggondolta magát a pékség: nem helyezik át más részlegbe a két vendégmunkást

Közleményben erősítette meg a Ditrói Pékség vezetősége a bukaresti sajtóban vasárnap megjelent információt, miszerint mégsem helyezik át más részlegbe a két Srí Lanka-i vendégmunkást. A vállalkozók szerint kompromisszumos megoldással akarták a helyi közösség kérését teljesíteni, ám úgy értékelték: a gyergyóditróiak visszautasították a javaslatot, és gúnyt űztek belőle. 

Mint ismert, a szombati falugyűlésen a pékség képviselői nem vettek részt személyesen, levélben üzentek a közösségnek. A Biró Káróly segédlelkész által felolvasott szövegben egyebek mellett az állt: nem válnak meg a két Srí Lanka-itól, de más – segédmunkási – beosztásba helyezik őket, s többé nem dolgoznak a termelésben. 

Nem sokkal a bejelentés után az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke jelezte: diszkrimináció gyanújával hivatalból eljárást fognak indítani az ügyben, Asztalos Csaba szerint a két vendégmunkásnak jogában áll dolgozni, a közösség magatartása miatt nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés. 

Az országossá dagadt ügyben a munkaügyi felügyelőség, a Hargita megyei rendőrség és az ombudsmani hivatal is vizsgálódik. Az RMDSZ mindennemű gyűlöletkeltést elutasított, a lázadó helyiek élére álló helyi segédlelkész magatartását pedig Jakubinyi György nyugalmazott érsek elítélte

Vasárnap délután a Ditrói Pékség vezetősége közleményben tájékoztatott a végső álláspontjáról. Ebben felemlegetik a napokban kapott fenyegetéseket, a cégre, a Srí Lanka-iakra és a pékség többi alkalmazottjára zúdult utálatot és gyűlöletet, majd leszögezik: „Azáltal, hogy a község álláspontja változatlan maradt, el akarják űzni a két vendégmunkást, ez azt eredményezi, hogy az ajánlatunk értelmét veszti.”

Úgy vélik, a felajánlott kompromisszumos megoldást „semmilyen hátrányt” nem jelentett volna a két külföldi férfinak, „fizetésükben és jogaikban semmilyen változást nem éreztek volna”. Magyarázatuk szerint a ditróiak kérését próbálták volna azzal teljesíteni, hogy a vendégmunkásokat más részlegre helyezik át, de meggondolták magukat. 

„Mi, mivel meg voltunk félemlítve, megpróbáltunk kompromisszumot kötni. Viszont, mivel ezt a kompromisszumot is visszautasították, és gúnyt űztek a levélből, ezért döntésünket megfontolva és átértékelve, a továbbiakban is kiállunk a két Srí Lanka-i munkás mellett. Ők továbbra is nálunk fognak dolgozni, és nem vagyunk hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsájtani őket. Nem engedünk a gyűlöletnek” – fogalmaznak a közleményben. 

Végezetül hozzáteszik: továbbra is fenntartják, hogy nem a falu ellen vannak, és várják a további szakemberek, ditróiak és környékbéliek jelentkezését az állások betöltésére. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?