Gyergyóditró-ügy: minden érintett felet meghallgat az ombudsmani hivatal

Hivatalból eljárást indít a Gyergyóditróban kialakult feszült helyzet kapcsán a Nép Ügyvédje. Az ombudsmani hivatal munkatársai jövő héten a helyszínen vizsgálódni fognak, minden érintett féllel felveszik a kapcsolatot.

„A gyergyóditrói eset nagyon sok szempontból rávilágít azokra a hiányosságokra, amelyekkel a társadalom szembesül. A gyűlöletbeszéd egyike azoknak a káros jelenségeknek, amellyel sajnos Romániában nap mint nap találkozunk” – mondta a Maszolnak Molnár Zsolt ombudsman-helyettes.

A Nép Ügyvédje megvizsgálja, hogy a gyűlöletbeszéd milyen formában jelentkezett, valamint ellenőrizni fogja azt is, hogy az állami hivatalok – polgármesteri hivatal és minden olyan intézmény, amelynek kompetenciája van a közrend fenntartásában – megfelelően léptek-e fel az ügyben.

Az ombudsmani hivatal munkatársai a jövő hét folyamán Gyergyóditróba látogatnak, és minden féllel felveszik a kapcsolatot, tudtuk meg Molnár Zsolttól.

A Gyergyóditróban alkalmazott két Srí Lanka-i pékmester ügyében szombaton lakossági fórumot tartanak, mert a helyiek egy jelentős csoportja fellázadt a két külföldi vendégmunkás jelenléte miatt. Migránsveszélyt kiáltva a ditróiak egy része Facebook-csoportot hozott létre, amelyen durván fenyegették a vállalkozót (aki a gyergyói térség legnagyobb pékségét vezeti) és a vendégmunkásokat is. A tiltakozók élére a helyi katolikus segédlelkész, Biró Károly állt. Szerdán mintegy 150-200 gyergyóditrói gyűlt össze a településen tiltakozni a két férfi alkalmazása ellen.  

Renate Weber ombudsman a Radio France International (RFI) adásában szomorúnak és felháborítónak nevezte a gyergyóditrói esetet. Úgy vélte, hogy a Srí Lanka-i pékek kiutasítását követelő ditróiak „a káros retorika”, „a félretájékoztatás” áldozatai. Szerinte reakciójuk a migrációval kapcsolatos, éveken át sulykolt retorikából fakad, mely szerint az idegenek potenciális veszélyforrást jelentenek. „Lám ez a megközelítés lassan-lassan félelmet kelt az emberekben” – összegezte az ombudsman álláspontját az MTI.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke csütörtök este a Digi24 stúdiójában úgy nyilatkozott: az Európai Unió és a régióban felerősödött migránsellenes diskurzus is hozzájárult ahhoz, hogy a gyergyóditrói közösség fellázadjon két Srí Lanka-i vendégmunkás jelenléte miatt. „Tudjuk jól, hogy a magyarországi kormányzati kommunikáció állandó eleme a migránsellenes diskurzus” – jegyezte meg Asztalos, aki szerint le kell bontani az emberek alaptalan félelmeit.

A diszkriminácóiellenes tanácsnak a magyar nyelv és szimbólumok használata ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán is meg kell vizsgálnia az ügyet, írja az MTI. Az ADEC Puskás Elemér ditrói polgármesternek azt a kijelentését találta diszkriminatívnak, hogy „a legnagyobb probléma a félretájékoztatás, mert a két törvényesen alkalmazott péket összetévesztették a migránsokkal. A mi közösségünk konzervatívabb, és nem nagyon fogadja be a külföldről érkezőket, főleg, ha színesbőrűek” – idézte a kifogásolt nyilatkozatot Dan Tanasă, az ADEC elnöke.

Az RMDSZ nevében Hegedüs Csilla szóvivő portálunknak adott nyilatkozatában kijelentette: „a szövetség elfogadhatatlannak tart mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt, vagy azért, mert más nyelvet beszélnek". Hegedüs Csilla mindenkit nyugalomra intett, és arra kérte az embereket, hogy ne engedjenek az uszításnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?