Kiderült: román településekről is akartak már elűzni Srí Lanka-i vendégmunkásokat

Nem Gyergyóditró az egyetlen romániai település, ahol ellenségesen fogadtak Srí Lankából érkező vendégmunkásokat. Egy munkaközvetítő cég társtulajdonosa szerint legalább három, román többségű városban előfordultak már a székelyföldi községben történtekhez hasonló esetek.

A bukaresti székhelyű Soter&Partners sok Srí Lanka-i állampolgárnak szerzett már állást Romániában. A munkaközvetítő cég társtulajdonosa, Romulus Badea a HotNewsnak arról számolt be, hogy az általuk hozott vendégmunkások az egész országban a ditróihoz hasonló bánásmódban részesülnek. „Ditró nem elszigetelt eset. Csak ami ott történt, azt felkapta a sajtó” – magyarázta a vállalkozó.

Romulus Badea három konkrét példát említett. Elsőként azoknak a Srí Lankai-iaknak az esetéről számolt be, akiknek egy vâlceai szállodában szereztek munkát, a szobákat kellett kitakarítaniuk. Jelenlétük azonban nagyon zavarta a hotelben megszállt egyik román családot.

„Botrány lett, amikor ez a család összefutott a vendégmunkásokkal a folyósón. Ilyeneket mondtak: mit keresnek ezek itt? Hogyan engedheti meg a szálloda, hogy Srí Lanka-iak takarítsák a szobákat? Hogyan érinthetik meg a fekete kezükkel azt a lepedőt, amin mi alszunk?” – idézte fel a történteket Romulus Badea. A vállalkozó szerint a vâlceai hotel tulajdonosa rá se hederített a vendégek panaszaira, a Srí Lanka-ioak azóta is ott dolgoznak.

Hasonló eset előfordult Kolozsváron is, ahol az egyik étterem alkalmazott több Srí Lankai-t pincérnek és konyhai munkára. A vendégmunkásoknak a vendéglőhöz közeli utcában biztosítottak szállást. Jelenlétük azonban nagyon zavarta az utca lakóit. Szomszédaik többször kihívták a csendőrséget, a munkaügyi felügyelőséget, a bevándorlási hivatalt, sőt petíciót nyújtottak be a városházára, amelyben kérték, hogy költöztessék el onnan a Srí Lankai-iakat – tájékoztatott Romulus Badea.

Ám még kozmopolitának vélt Bukarestben is előfordult már hasonló ellenségeskedés. Az egyik gyárnak a munkahelyi jelenlétet nyilvántartó alkalmazottja szándékosan rövidebb munkaidőt írt be a Srí Lanka-i vendégmunkásoknak, hogy kisebb fizetést kapjanak. „A gyár tulajdonosának ez feltűnt, nyomozni kezdett, és rájött a turpisságra. Amikor rákérdezett az alkalmazottjánál, hogy miért akarta megrövidíteni a vendégmunkásokat, azt a választ kapta a nőtől, hogy azért, mert a gondolatától is irtózik annak, hogy külföldiekkel dolgozzon. A hölgyet ki is rúgták” – mondta el a munkaközvetítő cég tulajdonosa.

Kapcsolódók

Kimaradt?