Örökségünk Őrei: a szatmári csapat nyerte az országos döntőt

Milyen lehetett a kamasz Mátyás király, ki fizette a számlát, ha a nagyváradi holnaposok kávéházba mentek, és hogyan szólhat a helikoni közösség ihlette rockopera? Hasonló kultúr-kuriózumok villantak fel az Örökségünk Őrei vasárnap délelőtti országos döntőjén, Kolozsváron, amelyen végül a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata érte el az első helyet.

Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket diákvetélkedő a 2018-2019-es tanévben tanügyminisztérium által számon tartott iskolai vetélkedő lett, ami elismerés a kezdeményezőknek, szervezőknek, illetve a 2012 óta bekapcsolódott több mint háromezer diáknak, ugyanakkor jelentős bürökrácia-többletet is jelent. Ezt Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke is elismerte: mint mondta, egyre nagyobb empátiát érez a tanárok iránt, akik a tanügy „bürokratikus útvesztőjében” evickélnek, és ennek ellenére, minden külön elismerés, anyagi haszon nélkül vettek részt az Örökségünk Őrei projektben.A hivatalos tanügyminisztériumi elismerés megszerzésében jelentős szerepet játszó Kovács Irén Erzsébet oktatási államtitkár szerint az örökségvédelmi vetélkedő azt bizonyítja, hogy akár kétkezi munkával is hajlandóak vagyunk tenni épített örökségünkért, illetve legfontosabb hozadéka a közösségépítés, hiszen a résztvevő diákok tanáraikat, szüleiket, nagyszüleiket, sőt, a műemléképületek közelében lakókat is bevonták a munkába.

A 13 megyéből jelentkező több mint 600 fiatalnak az idei versenyen annyival nehezebb dolga volt, hogy kétszer kellett munkájukat és védencüket bemutató rövid színdarabbal közönség elé állniuk: a regionális, majd – ha továbbjutottak – az országos döntőben. Az utolsó megmérettetésen egyébként három először csatlakozó megyéből is volt csapat: Szatmár, Bihar és Kovászna is képviseltette magát Brassó, Hunyad, Maros és Kolozs megye mellett.

A rendezvényen, amelynek ünnepélyes felütése a házigazda János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja, Szász-Zsiga Nikolett népdal-előadása volt, nyolc középiskolás csapat mutatta be több hónapos örökségvédelmi tevékenységét rövid színdarabba foglalva. Volt olyan épület, ahol a drámai történet adta magát, de olyan is, ahol fiktív helyzetek, karakterek tették színpadképessé a rövid kultúrtörténeti utazást.

A brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákjai, azaz a ReforMált csapat volt az egyetlen, amelyik már nem létező műemléket – a lebontott Brassó-belvárosi református templomot – fogadott örökbe. Előadásukból megtudtuk, hogy az 50 éve lebontott templomot nem csak a magyarok, hanem a románok, a németek és a cigányok is siratták.A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai védencük, a marosnémeti Gyulay-kastély államosítását és visszaszolgáltatását játszották el, és igyekeztek meggyőzni a közönséget arról, hogy ez az épület – bár változtak az idők – ma is tartalommal tölthető fel.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata mintha magára talált volna a minorita rendház történetében, hiszen kutatómunkájuk közben megtudták, hogy az épületben tanuló diákok régen is mutattak be színdarabokat, például nagyravágyásról, szerelemről, és ezekből mutattak is ízelítőt a közönségnek.

A kolozsvári óvári ferences kolostor épületét fogadták örökbe a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai, akiknek a döntő közönsége két frappáns karaktert köszönhetett: egy lázadó fiatal Mátyást és egy shaolin szerzetest, aki mesebeli segítőként pottyant a ferences csuhások közé.A Nagyváradi Művészeti Líceum Rimanóczy-szállót örökbe fogadó csapata a Holnaposok szoborcsoportját elevenítette kávéházi jelenetté, szerelmesen ábrándozó, bohém Adyval a főszerepben.

A nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum tanulói a nyárádszentlászlói unitárius templomot fogadták örökbe, amely elmondásuk szerint azért is különleges hely, mert aki az Úr asztala körül elcsendesedik, jóleső bizsergést érez az ujjaiban. Az érdekes jelenséget színdarabjukba is belefoglalták.

A szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, a Várdomb utcai zsinagóga őrei nem vállalkoztak kevesebbre, mint hogy tíz percben felvillantsák a holokauszt drámáját: elmesélték annak a hitközsségi vezetőnek a történetét, aki lágerben született, miután várandós édesanyját deportálták.

Szászrégenben a néptánc és a rock találkozott az Örökségünk Őrei vetélkedőben: a Lucian Blaga Technológiai Líceum csapata néptánc-elemekkel fűszerezett koreográfiát mutatott be abból a marosvécsi Kemény-kastély által ihletett rockoperából, amelyet a helyi Titán zenekar frontembere, Szabó Előd szerzett.

A zsűri (Lupescu Radu, Sapienta EMTE adjunktusa, művészettörténész, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke, műemlékvédelmi szakember, Tamás Ágnes kommunikációs szakember, Jánosi Andrea grafikus, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Zay Éva és Varga Mihály Márton újságírók) döntése szerint az első helyet és az Electric Castle belépőt a szatmári Várdomb utcai zsinagóga őrei, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte, a második helyezett a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium óvári ferences kolostort örökbe fogadó csapata lett, a harmadik helyre a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum Kemény-kastélyt őrző csapata futott be - ez a két csapat a VIBE-ra mehet majd bulizni -, a negyedik helyezett a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, akik az Awake Fesztiválra nyertek bérletet, az ötödik a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata, ők a Mérai Világzenei Csűrfesztiválon lazíthatnak, a hatodik a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata, a hetedik a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata lett - ez a két csapat a Sic Fesztre nyert belépőt -, a nyolcadik helyezettek pedig a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai lettek, akik a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomaggal térhetnek haza. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?