Az önzetlenség örömét próbálhatták ki a kolozsvári ferences kolostor őrei

Nem csak a kolozsvári ferences kolostort, hanem a szerzetesrend szellemiségét is „örökbe fogadták” a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai. Az épület titkairól és a legsikeresebb tevékenységeikről kérdeztük az Örökségünk Őrei észak-erdélyi regionális döntőjének nyertes csapatát, az Óvári Csuhásokat.

Miért különleges épület a kolozsvári ferences kolostor?

A kolozsvári ferences kolostor több okból is különleges, ezen a helyen épült a város első temploma, és az 1556-os országgyűlés kérésére a város egyik legrégebbi iskolája nyílt itt meg. A kolostor számos szerzetesrendnek adott otthont az idők során, kulturális és történelmi szempontból ezért is fontos. A ferences rend egyik legfontosabb vonása a rászorulók támogatása, a kolostor ennek a szellemiségnek, a felebarátainkon való segítésnek a jelképe is. A mi csapatunknak pedig emellett is különös fontossággal bír, mert ez volt iskolánk legelső épülete.

A nemrég a tanügyminisztérium országos versenynaptárába felvett Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőbe a 2018-2019-es tanévben több mint 600 fiatal kapcsolódott be 13 megyéből. A Maszol sorozatban közli a regionális döntőkbe került csapatok rövid beszámolóit.

Mi volt a legizgalmasabb információ, amit megtudtatok róla azóta, hogy elkezdődött az Örökségünk Őrei vetélkedő?

Rengeteg érdekes dolgot megtudtunk róla, a legizgalmasabb információ talán az volt, hogy több, Erdély és Magyarország történelmét meghatározó személy is járt az épületben: Jagelló Izabella kilenc hónapot töltött itt, és valószínű, hogy az ifjú Mátyás király ide járt iskolába, arról pedig írott bizonyítékok is vannak, hogy őfelségének titkos gyűlésterme volt a kolostor legszebb mennyezetű terme.Válasszatok ki egy általatok készített képet, rajzot, kollázst, videót, vagy bármilyen vizuális anyagot, ami szerintetek legjobban jellemzi az épületet, vagy a csapat épülettel kapcsolatos munkáját! Hogy készült?

A csapatunkat legjobban az ünnepi, adventi videónk jellemzi, amely az általunk szervezett második ételosztáskor készült. Az adventi vasárnapokon – valódi ferences szellemiségben – a kolostor melletti téren meleg ételt, forró teát és ruhacsomagokat osztottunk az otthontalanoknak. A ferences kolostor „örökbe fogadása” megtanított minket az igazi önzetlenségre, arra, hogy fontos másoknak segíteni, többek között ezt is köszönhetjük ennek a versenynek. A videó mellesleg úgy készült, hogy egyik iskolás társunk, Dimény Kristóf kihozott egy kamerát, letette a hóba, és egyszerűen lefilmezte aktivitásunkat. Az anyagot pedig feltettük az oldalunkra, hogy ily módon is reklámozzuk nemcsak a kolostort, hanem azt is, mennyi rászoruló van a manapság is Kolozsváron.

A vetélkedő alatt melyik tevékenységeteket éreztétek a legnagyobb megvalósításnak, legsikeresebbnek? 

A legnagyobb sikernek a fent említett ételosztás mellett az öregek otthonába való látogatást éreztük, mind a két aktivitás ugyanannyira lényeges és megható tevékenység volt számunkra. A Casa Theodora öregek otthonába február 14-én látogattunk el: a szerelmesek napján úgy gondoltunk, inkább szeretetet osztogatunk. Egy kis műsorral kedveskedtünk az időseknek, aztán pedig néhányukkal interjút készítettünk arról, hogyan emlékeznek ők a Karolina-tér és a ferences kolostor múltjára.Tevékenységeinkkel igyekeztünk visszaadni a ferences rend szellemiségét, és az, hogy embereken segíthettünk, és tényleg tehettünk értük valamit azonfelül, hogy az épületet reklámozzuk, mindannyiunknak nagyon sokat jelentett, mert egyikünk sem végzett még ilyenfajta tevékenységeket, és nagyon jó érzés volt valami hasznosat tenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?