Letartóztatták a Colectiv klub tulajdonosait

A bukaresti Colectiv klub három tulajdonosának harminc napos előzetes letartóztatásáról döntött kedd este a negyedik kerületi bíróság. Az ítélet nem jogerős, de végrehajtandó – írja a Mediafax.

Mint megírtuk, a hétfőn őrizetbe vett három férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják az ügyészek. A vádhatóság állítása szerint bizonyítani tudja, hogy Costin Mincu, Cătălin Gancea és Alin Anastasescu felelős a klubban múlt péntek este történt tűzesetért, amelynek eddig 32 halálos áldozata volt.

A Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A klubban azonban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

A tulajdonosokat azért is felelősség terheli, mert a teremben nem voltak vészkijáratok. Az előírások szerint egy ekkora teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült. A klub működtetésének további rendellenességeiről itt olvashat.

Tiberiu Nițu főügyész hétfő esti nyilatkozata szerint a három gyanúsítottra tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, ha elítélik őket. A három férfi hétfői kihallgatása során azt a metálzenekart okolta a történtekért, amelynek koncertje közben tűz ütött ki a teremben.

Pénteken tűz ütött ki a bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?