Őrizetbe vették a bukaresti tragédia három gyanúsítottját

FRISSÍTVE: Kihallgatása után őrizetbe vették az ügyészek hétfő este Alin Anastasescutannak a szórakozóhelynek a többségi tulajdonosát, amelyben egy tűzvész miatt 27-en vesztették péntek este életüket. Időközben a halálos áldozatok száma 31-re emelkedett.

FRISSÍTÉS: Hétfő este, több mint hat órás kihallgatás után 24 órára őrizetbe vették az ügyészek a klub másik két tulajdonosát, Cătălin Ganceát Costin Mincut is. Előzetes letartóztatásukró kedden dönt a bíróság. 

A Digi24 televízió beszámolója szerint Alin Anastasescut megbilincselve vitték az ügyészség székhelyétől a bukaresti rendőrség fogdájába. A férfi nem válaszolt a sajtó kérdéseire. A bíróság kedden dönt a harminc napos előzetes letartóztatásáról.

Mint megírtuk, a Colectiv klub három tulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják az ügyészek. Hétfő délután mindhármukat beidézték kihallgatásra. A másik két tulajdonos kihallgatása még zajlik. Alin Anastesescunak 47 százalékos tulajdonrésze van a szórakozóhelyet működtető cégben, a másik két férfinek 30, illetve 23 százalékos.

A Colectiv klubot üzemeltető, azonos nevű céget 2014 októberében alapította a három tulajdonos. Az már ismert, hogy az egykori gyárcsarnokból kialakított szórakozóhely hangszigetelése gyulladt lángra egy péntek esti koncerten használt pirotechnikai eszközöktől. Az ügyészek megállapították, hogy a történtekért a három férfi is felelős, és bűnvádi eljárás indítottak ellenük.

Csak nyolcvan férőhelyre kértek engedélyt

A bukaresti negyedik kerületi önkormányzat nyilvántartása szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 425 négyezetméteres, 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A pénteki esti koncert alatt is legkevesebb 300-an tartózkodtak a teremben.

Pénteken tűz ütött ki a bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?