Sok a rendellenesség a bukaresti Colectiv klub működése körül

Az elmúlt napokban a román sajtó több rendellenességet is feltárt a pénteki esti tragédia helyszíne, a Colectiv nevű klub működése körül. Az észlelt szabálytalanságok jó eséllyel több fővárosi szórakozóhelyre is érvényesek.

Nyolcvan helyett 400 vendég

A klub Bukarest „bulinegyedében”, a negyedik kerületben található, amelynek polgármestere, Cristian Popescu Piedone a tragédia után kijelentette: papírokkal tudja bizonyítani ártatlanságát, a működési engedélyt törvényesen adta ki a létesítmény számára.

A román sajtó szerint a politikus nem mond igazat.  Ahhoz ugyanis, hogy egy kereskedelmi egység megnyithassa kapuit, két alapvető dokumentummal kell rendelkeznie: az úgynevezett működési egyezménnyel és a működési engedéllyel. Utóbbi dokumentumot csak akkor állítják ki, ha a tulajdonos már megszerezte az előbbit. A Colectiv klub esetében azonban mindkét dokumentumot ugyanazon a napon nyújtották be – és egyszerre kapták meg. Ez már önmagában törvényszegés, amely jogi szakértők szerint „illegális megegyezésre” – azaz csúszópénzre – utal.

Az engedély kérvényezőjének saját felelősségű nyilatkozatban kell megadnia a működtetni kívánt szórakozóhely paramétereit (kiterjedését, a befogadandó vendégek maximális számát).

A Colectiv club tulajdonosai szerint a létesítmény 80 ülőhellyel rendelkezik. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A létesítményben rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A pénteki esti koncert alatt is legkevesebb 300-an tartózkodtak a teremben.

De hiba van az épület (egy bukaresti volt cipőgyár) tulajdonosa és a klubot működtető Colectiv kft. közötti bérleti szerződésben is, hiszen azt akkor írták alá, amikor a cég még nem szerepelt a cégjegyzékben. A klub tulajdonosai nem tartották be a szerződésben foglalt alapvető követelményeket sem. A dokumentumban ugyanis szerepelt, hogy tiszteletben tartják a tűzesetek megelőzésére vonatkozó rendszabályokat, a termet kellő számú tűzoltó készülékkel látják el, nem használnak gyúlékony vagy robbanó anyagokat. 

Emberéletekbe került a takarékosság

A román sajtó szerint a tulajdonosok a klub megnyitását megelőző munkálatok során számos biztonsági intézkedést elmulasztottak, így például a hangszigetelésnél nem használtak tűzálló burkolatot, mivel az túlságosan drága lett volna.

Szakértők szerint a 400 négyzetméteres terem tűzálló burkolattal történő bevonása 15-20 ezer euróba kerül – ez 35 százalékkal több, mint amennyibe a jelenlegi hangszigetelés került. A tűzálló szivacsréteg is meggyullad, ám félóránként nagyjából csak egy centimért ég, a helyette használt szivacsréteg pedig kőolajipari termék, pillanatok alatt lángra kap.

A füstérzékelő berendezések több mint 7000 euróba kerültek volna. Igaz, a Colectiv klubban ez fölösleges is, hiszen a helyiségben dohányoztak, így a riasztócsengő állandóan szólna. Műépítészek szerint magát a termet is rosszul tervezték meg, így akár a tervező is vétkes a tragédiáért.

Tavaly veszteséges volt a klub

A Colectiv klub tulajdonosai már korábban veszteségesnek tüntették fel a szórakozóhelyet az adóhatóságnál. Ezek szerint tavaly mindössze 45 500 lejes bevételük volt, kiadásaik viszont megközelítették a 72 ezer lejt, vagyis több mint 27 ezer lejes veszteséggel dolgoztak. Az adóhatóságnak azonban nem tűnt fel, hogy a mindig zsúfolásig megtelt klub bevételei igen alacsonynak bizonyulnak.

A tulajdonosok feltehetően feketén is dolgoztattak. A tűzvészben elhunyt egyik – ötgyermekes – nő éppen a klubban dolgozott bejelentetlenül. A vizsgálatok során az már kiderült, hogy a klub munkálatai során a legolcsóbb és legrosszabb minőségű anyagokat használták.

„Új életfelfogást és végtelen hálaérzetet kaptam a sorstól azon az estén, amiről azt gondolom, hogy meg fogja változtatni az életemet” – nyilatkozta a Maszolnak az a huszonéves székelyföldi lány, aki csodával határos módon élte túl a bukaresti Colectiv klubban történt szerencsétlenséget. Interjúnkat itt olvashatják.

A klub hivatalosan 5 alkalmazottat foglalkoztatott. A cégbírósági adatok szerint Alin Anastasescunak 47 százalékos tulajdonrésze van a vállalkozásban, Paul Cătălin Ganceának 30, Costin Mincunak 23 százalékos.

Alin Anastasescu a bukaresti képzőművészeti egyetem végzettje, 2013 óta a Colectiv klub társalapítója. 2011 óta a Cevadevis.ro honlapnak is bedolgozott, reklámrajzokat készített, ezenkívül eseményszervezője volt a Sasquatch cégnek is. A 28 éves férfi dolgozott az Emagic Entertainment/Danuve Event Services cégnél is, ahol koncerteket szervezett. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?