Újabb székelyzászló-botrány készül Háromszéken?

A szerdai trianoni megemlékezések keretében Sepsiszentgyörgy központjában elhelyezett székely zászló eltávolítását kéri a háromszéki prefektustól a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok Polgári Fóruma.

A székelyföldi román közösség szervezete arra hivatkozik, hogy a kisebbségek rendezvényeiken használhatják ugyan, viszont nem függeszthetik ki állandó jelleggel nemzeti szimbólumaikat a közterületen. Sérelmezik ugyanakkor, hogy az „osztrák-magyar monarchiával rokonszenvezők” által szervezett trianoni megemlékezések „mélységesen román- és államellenesek”, megkérdőjelezik a trianoni békediktátumot.

A 25 civil szervezetet tömörítő Kovászna, Hargita és Maros megyei románok Polgári Fóruma a kormányhivatalnak küldött kérésében rámutat, nem törvényesíti székely zászló kihelyezését az, hogy a kezdeményezők kiváltották az építkezési engedélyt és kifizették a területfoglalási illetéket. „A székely zászló a területi autonómiáért folytatott harc szimbóluma, és állandó közszemlére helyezése félelmet kelt az itt élő románokban, és interetnikus feszültségeket okoz”.

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban felhúzott kétméteres székely zászló elhelyezését a Magyar Polgári Párt kezdeményezte, és meghatározatlan időre váltottak rá engedélyt az önkormányzattól. Kovászna megye prefektusa, Dumitru Marinescu kifejtette: a törvény nem tiltja a kisebbségeknek, hogy köztéren használják nemzeti szimbólumaikat, de ezt csak ünnepségek alkalmával tehetik meg.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Civilek Fórumának kéréséről Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke, az RMDSZ megyei vezetője a maszol.ro-nak kijelentette: „Tamási Áron azt írta: az igazságot is meg lehet szokni. Azt javasolom Lăcătușu elvtársnak (Ioan Lăcătușunak, a Polgári Fórum vezetőjének – szerk. megj.) és a hasonszőrüeknek, hogy kezdjenek hozzászokni”.

Mint ismert, februárban román-magyar diplomáciai konflikus robbant ki, amikor Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár kijelentette: „zászlóháború dúl" Székelyföldön. A politikus ezt azon a budapesti ünnepségen mondta, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára  a szolidaritás jeléül kitűzték a székely lobogót. Németh szimbolikus agressziónak nevezte, hogy február első napjaiban Kovászna és Hargita megye prefektusai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését a székelyföldi településeken.

Az eset nyomán a román külügyminisztérium Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet kiutasítását is kilátásba helyezte. A történtek után Martonyi János magyar külügyminiszter a román fővárosba látogatott. A "székelyszászló-ügy" az RMDSZ május 25-i csíkszeredai kongresszusán már lecsengeni látszott: a meghívottként felszólaló Victor Ponta kormányfő kijelentette, hogy tiszteletben tartja a székelyek szimbólumát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?