Martonyi János a nyilatkozatok enyhülésére számít

A magyar-román kapcsolatokat terhelő éles hangvételű nyilatkozatok enyhülésére számít Martonyi János külügyminiszter, aki kedden befejezte kétnapos hivatalos látogatását Romániában.

Bukarestből való távozása előtt a külügyminiszter az MTI-nek elmondta: abban állapodtak meg a román féllel, hogy lehetőleg nem a sajtóban üzennek egymásnak, függetlenül attól, hogy bizonyos ügyekben az alapvető elvi álláspontok különböznek - például a székely zászló használata esetében.

"Az a fajta retorika, amit itt az utóbbi hetekben hallottunk, reményeim szerint most enyhülni fog, akár meg is szűnik. Ez nagyon fontos dolog, tudniillik, ez az itteni magyar közösséget nagyon jelentősen nyugtalanította és nyugtalanítja" - mondta a külügyminiszter.mar

Martonyi János kedden Valeriu Zgoneaval, a képviselőház elnökével, Victor Ponta miniszterelnökkel és Crin Antonescu szenátusi elnökkel találkozott Bukarestben. A magyar diplomácia vezetője elmondta, a keddi találkozók közül a román kormányfővel folytatott megbeszélését tartja a legfontosabbnak, amelyen Titus Corlățean külügyminiszter is jelen volt.

"Azt hiszem, (Victor Ponta) maga is látja azt, hogy talán az utóbbi időben nem minden kijelentés hangzott el a legnagyobb megfontoltsággal. Ezt most már mindannyian látjuk, mindannyian tudjuk, csillapítani kell a kedélyeket" - mondta Martonyi János. Hozzátette: azt kérte tárgyalópartnereitől, próbálják nagyobb megértéssel, és toleranciával kezelni a kisebbségi jelképhasználat ügyét.

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke azt mondta, megkérte a magyar külügyminisztert, közvetítse egy bukaresti látogatásra való meghívását Kövér László házelnöknek, aki - mint megjegyezte - sokszor jár Erdélyben. "A parlamenti diplomácia másfél éve elakadt Magyarország és Románia között", mivel a magyar parlament elnöke "sűrűbben keresi fel az erdélyi magyar közösséget, mint Románia parlamentjét" - mondta Zgonea.crin

Crin Antonescu, a szenátus elnöke a magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után beszámolt arról, hogy a kisebbségvédelmi szempontból fontos törvényalkotási kérdésekről egyeztettek. A házelnök ezek között a román parlamentben évek óta elfekvő kisebbségvédelmi kerettörvény tervezetét és a magyarországi nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét említette.

A román miniszterelnöki hivatal előzetesen nem hirdette meg, hogy Victor Ponta kedden fogadta Martonyi Jánost, és azt sem tette lehetővé, hogy a magyar külügyminisztert kísérő, illetve a kormánynál akkreditált újságírók fotót vagy videofelvételt készítsenek a találkozóról.

Kimaradt?