RMDSZ-kongresszus: Ponta kompromisszumokat ígért

„Crin Antonescu azt hitte, magyarul fogok beszélni” – kezdte beszédét az RMDSZ csíkszeredai kongresszusán a román miniszterelnök. Victor Ponta szavait derültséggel fogadták és tapssal jutalmazták a küldöttek. A szervezők időközben gondoskodtak arról, hogy a szónoki emelvényről eltűnt a székely zászló.

Ezt észrevehette Victor Ponta is, mert már elöljáróban leszögezte: tiszteli a székelyek szimbólumát. A szónok beszédében a továbbiakban is többször emlegette a kölcsönös tisztelet és megbecsülés, a párbeszéd fontosságát, az RMDSZ-t pedig az erdélyi magyarság érdekeinek egyetlen legitim politikai képviselőjének nevezte.

Emlékeztetett arra, hogy a szövetség előző, nagyvári kongresszusán is részt vett. „Akkor arról próbáltam meggyőzni az RMDSZ-t, hogy lépjen ki a kormányból. Ez nem sikerült, ezt akkor sajnáltam. Most pedig szintén fájlalom, hogy most nem vagyunk együtt kormányon, de a politikai döntések nem mindig igazságosa”. Pragmatikusaknak nevezte az RMDSZ politikusait, a női szervezet megalakítását pedig a kongresszus legfontosabb döntésének nevezte. „A nők bölcsebbek, mint mi, férfiak” – magyarázta.

Felszólalásában a kormányfő egy sor ígéretet tett: azt mondta, az egész ország kormányfőjeként kíván tevékenykedni, felelősséget érez az erdélyi magyarságért és a két székely megyéért. „Azért vagyok itt, hogy elmondjam, folytatni szeretném önökkel az őszinte dialógust a konfliktusok elkerülése és a legjobb megoldások megtalálása érdekében” – jelentette ki.

Ponta kompromisszumot ígért az RMDSZ-nek mind az alkotmánymódosítás, mind az ország régiós térképének megrajzolása kérdésében. „Realizmusra kérem önöket és magunkat is. Nehéz elfogadni a parlamenti többségnek az egyes cikkely módosítását, de meggyőződésem, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni, amely tükrözze azt, hogy önök is ennek az országnak a lakói” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta: tudatában van annak, hogy a székelyföldi magyar közösség nem akar olyan óriásrégióban élni, amelyben alulreprezentált. „Olyan megoldást kéne keresni, ami lehetővé teszi a magyar közösség fejlődését és identitásának megőrzését: lehet önöknek bármennyi autonómiájuk, ha a fiataloknak nincs munkahelyük” – jegyezte meg.

Ponta megígérte azt is, hogy hamarosan sikerül törvényt elfogadtatni a nemzeti közösségek szimbólumainak tiszteletben tartásáról. Vastapsot kapott, amikor kijelentette: „úgy hiszem, hogy a székely zászlót mindannyiunknak tiszteletben kell tartani; megtanultam, hogy akkor várhatok el tiszteletet, ha magam is tiszteletet tudok tanúsítani”.

Bár nem említette a Hargita Megye Tanácsa elnökének nevét, de Ponta kitért a Borboly Csaba elleni bűnvádi eljárásra is. Emlékeztetett arra, hogy Monica Macoivei minisztersége idején politikai megrendelésre készültek bűnvádi dossziék. „Én most csak annyit mondhatok: valóban független igazságszolgáltatást szeretnék, célom az, hogy senkit se hurcoljanak meg az ügyészek politikai alapon. Remélem, eléggé diplomatikus voltam” – fogalmazott.

Ponta beszélt a kormány infrastruktúra-fejlesztési terveiről, a Háromszéket is átszelő Brassó-Bákó autópályáról, és egyetértett Ráduly Róberttel abban, hogy kicsik a köztisztviselői fizetések. Értésre adta: azt szeretné, ha a székelyföldi diákok minél jobban elsajátítanák a román nyelvet. „Az a kérésem, hogy se a román, se a magyar nyelv ismeretének hiánya ne legyen akadály az alkalmazáskor” – jelentette ki.

Végezetül azt üzente a küldötteknek: „együtt megoldhatjuk az minket elválasztó kérdéseket, beleértve a szimbolikus kérdéseket is”.

Kimaradt?