Ezért nem hagyták jóvá a kolozsvári Apáczai iskola képzőművészeti tagozatát

Nincs elegendő diáklétszám két osztály beindításához a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban - mondta a Maszolnak Ömböli Irma, a kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő arra a kérdésre, miért nem hagyta jóvá a Kolozs megyei tanfelügyelőség, hogy az iskolában a továbbiakban is működhessen a magyar tannyelvű képzőművészeti tagozat. Ömböli Irma hozzátette, mivel a jogszabályok a tanfelügyelőség vezetőtanácsának döntését támasztják alá, így a két ötödik osztály jóváhagyása mellett hiába érveltek többen az intézménynél, nem lehetett meggyőzni a vezetőtanácsot.

A magyar tanfelügyelők február óta dolgoznak azon, hogy a tanfelügyelőség hagyja jóvá a két osztályt, sikertelenül - mondta Ömböli. A szakember ismertette: míg évekig meg lehetett győzni a vezetőtanácsot arról, hogy kis létszám mellett is működhessen az osztály az Apáczaiban, most nem hatott az érv, miszerint Északközép-Erdélyben az iskolában működik az egyetlen magyar tannyelvű képzőművészeti tagozat. A tanfelügyelőség szerint ugyanis a törvény csak veszélyeztetett zónákban, például falun, illetve nagyvárosok negyedeiben engedélyezi a létszám alatti osztályok beindítását, ám ezt is csak akkor, ha egyetlen osztály léte a tét. Mivel az Apáczai Kolozsvár központi iskoláinak egyike, és egy osztályt már jóváhagytak (az intenzív angolt), a tanfelügyelőség ragaszkodott a döntéséhez.

„Nagy veszteségként éltük meg, hogy tavaly már nem indulhatott be a képzőművészeti V. osztály, hiszen szakmailag nagyon jól működött, voltak sikerek. Gondolok itt a kiállításokra, a kiadványokra” - magyarázta Ömböli.

Pedig 16 gyerek már beiratkozott a képzőművészetibe

Mint arról már beszámoltunk, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatósága, tantestülete és szülői közössége megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a Kolozs megyei tanfelügyelőség év elejétől negyedszer utasította el kérésüket, hogy az iskolában a továbbiakban is működhessen a magyar tannyelvű képzőművészeti tagozat.

A közleményükben úgy tájékoztatnak, hogy az iskola a tanügyminisztériumba két alkalommal nyújtott be kérvényt a képzőművészeti szakos ötödik osztály jóváhagyására. Az oktatási tárca arról biztosította az iskola vezetőségét, hogy konkrét érvek, vagyis a minimális 12 fős létszám teljesítése esetén számíthatnak az osztály beindítására.

„A helyzet bizonytalansága ellenére júniusban örömmel nyugtáztuk, hogy a szülők továbbra is megbíznak bennünk, és értékelik eddigi eredményeinket. Ennek bizonyítékaként az elvárt minimális létszámot meghaladva, 16 kisdiák választotta szülei támogatásával a képzőművészeti tagozat V. osztályát. Ezen eredmény fényében júliusban, majd szeptember elején nyújtottuk be ilyen irányú, ismételt kérésünket a Kolozs megyei tanfelügyelőségre. A tanfelügyelőség vezetőtanácsa azonban gyakorlatilag érdemi tárgyalás nélkül mindkét kérésünket elutasította, jóllehet az utóbbi, szeptemberi kérésünk az előzőhöz képest egy lényeges többletérvet is tartalmazott. Ezen indoklásban az szerepelt, hogy három speciális nevelést igénylő diák integrálására is figyelnünk kell a szóban forgó évfolyamon. Ez pedig, az említett három diák sajátos helyzetére való tekintettel, egyénenként az osztálylétszám két-két diákkal történő csökkentését teszi kötelezővé. Amint megtudtuk, a tanfelügyelőség vezetősége a vezetőtanács tagjaival ezt az érvet nem ismertette. Tehát a döntés ezen lényeges érv ismerete hiányában született meg szeptember 13-án. A tizenhat diák szülei által külön benyújtott kérvényt a megyei tanfelügyelőség különösebb indoklás nélkül szintén elutasította” - olvasható a közleményben.

A líceum vezetősége a minisztériumba szeptember 14-én benyújtott beadványára adott választól reméli a helyzet megoldását. A közleményben hangsúlyozzák: nem fogadhatják el, hogy a 16 éves folytonossággal bíró, itthon és külföldön is jelentős eredményeket felmutató tehetségápoló tagozat a tanfelügyelőség elutasító intézkedése miatt megszűnjön. Az Apáczaiban a 2015-2016-os évben már nem indult be a képzőművészeti szakos ötödik osztály a kevés diák miatt, az intenzív angol osztályban 24 diák tanult.

Az iskola februárban aláírásgyűjtéssel próbálta megerősíteni álláspontját, a kezdeményezést 1730 személy írta alá.

Hozhat változást a minisztérium?

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélye van annak, hogy tanügyminisztérium megváltoztatja a tanfelügyelőség határozatát, Ömböli Irma elmondta: a szaktárca nem írhatja felül a tanfelügyelőség határozatát, nem utasíthatja, hiszen a tanfelügyelőség nem szegte meg a törvényeket. Esetleg átiratban kérheti, hogy oldja meg a helyzetet, de a végső szó a tanfelügyelőségé - mondta Ömböli Irma, a kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő.

Korábban az Erdélyi Riportnak Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elmondta, legalább negyven gyermekre lett volna szükség ahhoz, hogy a két osztály megvalósuljon. „A minisztérium minden megyének kioszt évente egy normát, azaz meghatároz egy bizonyos beiskolázandó, beiskolázható diákszámot, amit a tanfelügyelőség átlagol, és leoszt osztályokra. Ebből kijön, hogy például egy ötödik osztály indításához harminc diák szükséges, ez az előírás, ettől alapesetben nem lehet eltérni. Több helyen előfordul, hogy nem gyűl össze harminc, hanem mondjuk csak huszonöt gyerek, az osztály természetesen akkor is elindul, az osztályra kiosztott normából pedig megmaradnak helyek. Ezeket ősszel, amikor látjuk a teljes képet, a tanfelügyelőség újraoszthatja. Művészeti tagozatra nincs külön szabályozás, velük is csak ez alapján tudunk eljárni. Tehát én az igazgató úrnak azt mondtam, két eshetőség van. Eldöntik, hogy az egy induló osztály legyen teljesen művészeti szakirányú, de akkor le kell mondani az intenzív angolról idén, vagy ha az intenzív angol osztályra fel tudják duzzasztani a létszámot húsz fő fölöttire, illetve emellett a művészeti osztályba is lenne tízegynéhány iratkozó, akkor szeptemberben a tanfelügyelőségen tudjuk tárgyalni az ügyet, és lehet, hogy tudunk segíteni, de csak akkor" - mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

A jelenlegi jogszabályok szerint 12 tanuló a megengedett minimális létszám azokban az esetekben, ahol egy iskola mükődik, a maximális diáklétszám pedig 30 tanuló. 25 tanuló képezi az átlagos létszámot, Kolozsváron a magyarul tanuló IV. osztályosok átlaga 22,3 tanuló. 

Király András oktatásügyi államtitkár korábban megerősítette, hogy a beiskolázási számokat a megyei tanfelügyelőség, illetve a helyi tanács hagyja jóvá, a minisztériumnak ebbe nincs beleszólása, amennyiben nem sérülnek a jogszabályokba foglaltak. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?