Kérvény-akcióval folytatja a küzdelmet a kétnyelvűségért Lakó Péterfi Tünde

Két nyelven megszerkesztett kérvényt tett közzé blogján Lakó Péterfi Tünde, a marosvásárhelyi Itthon vagyunk csoport aktivistája. Ezt bárki letöltheti, aláírhatja és leadhatja a Cuza Vodă piac igazgatóságán, ha azt szeretné, hogy érvényesüljön a kétnyelvűség az árusok asztalain. Lakó maga is kérvényezte már a kétnyelvű feliratokat, ám hétfőn kitérő választ kapott a piacigazgatóságtól, a piacon pedig továbbra sincsenek kétnyelvű feliratok.

„Azt gondoljuk, hogy nem lehet ennyiben hagyni az ügyet, és felkérünk minden olyan marosvásárhelyi lakost, aki tenni szeretne azért, hogy érvényesítsük a jogainkat, hogy az alábbi nyomtatványt használva adják be a piacigazgatósághoz. Természetesen mi, az Itthon vagyunk csoport tagjai is beadjuk, egyenként” – olvasható az aktivista blogján. Lakó figyelmeztet: legkésőbb 30 napon belül választ kell kapnia valamennyi kérelmezőnek a kérvényben megjelölt postacímen, ha nem, az azt jelenti, hogy a piacigazgatóság nem jár el törvényesen. 

Mint ismert, október elején megbüntették a marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündét, amiért egy helyi piacon kétnyelvű: magyar és román feliratú termékcédulákat osztogatott a termelőknek, árusoknak. A bírságul kiszabott 1500  lej felét az aktivista egybanisokkal fizette ki, hogy ezzel is jelezze a hatóságoknak, visszaélnek a hatalmukkal, és nem tisztelik az állampolgárok jogait. Ezek után megalakult az Itthon vagyunk csoport, amely az állampolgári jogok betartásáért és az anyanyelv használatáért küzd. Legfrisebb akciójuk a mostani, kérvényező-akció, amelytől azt remélik, változtatni fog a piacigazgatóság a hozzáállásán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?