Büntetés a „kétnyelvű káposztáért” Marosvásárhelyen

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz került Lakó Péterfi Tünde ügye, akit 1500 lejre büntetett a közösségi rendőrség, mert a marosvásárhelyi piacok kényelvűségét szorgalmazva engedély nélkül osztogatott kétnyelvű árcédulákat a termelőknek.

A marosvásárhelyi November 7. negyed piacán már egy hete megjelentek a kétnyelvű feliratok a termékeken, az árusok jó szível felkarolták Lakó Péterfi Tünde kezdeményezését. „Szeretnénk az anyanyelvünket használni, és erre az egyik legjobb hely a piac, ahova nap mint nap járnak a marosvásárhelyiek. A legegyszerűbb helyen kell kezdenünk, és ami a legfontosabb, cselekednünk kell ahelyett, hogy karba tett kézzel panaszkodunk” – mondta a kétnyelvű árcédulák kezdeményezője.

A marosvásárhelyi közösségi rendőrség azonban nem nézte jó szemmel az akciót: 1500 lejre büntette Lakó Péterfi Tündét, amiért engedély nélkül osztogatta a kétnyelvű feliratokat – a rendőrség szerint szórólapozott – a piacon. „Nem a kétnyelvű feliratokról van szó. Ez a hölgy visszaeső, partizánakciókba kezd anélkül, hogy engedélyt kérne a polgármesteri hivataltól. Ha ezt megkapja, akkor nekünk semmi kifogásunk” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi közösségi rendőrség igazgatója.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének nevében Peti András elnök, Marosvásárhely alpolgármestere pénteken közleményben jelezte, kivizsgálást kér az illetékes hatóságoktól az ügyben. A politikus nyílt levélben szólította fel Dorin Flore polgármestert, hogy vizsgáltassa ki az esetet. Peti szerint az ügyben eljáró rendőr visszaélt hatalmával, hiszen megpróbálta megfélemlíteni és diszkriminálta Lakó Péterfi Tündét, aki mindössze törvényes és alkotmányos anyanyelv-használati jogát szerette volna szabadon gyakorolni. Az alpolgármester meglátásában törvénytelenség történt, hiszen a hölgyet megakadályozták, hogy kétnyelvű árufeliratokat ajándékozzon az erre igényt tartó árusoknak. A piacigazgató ellen Peti András a munkajogi fegyelmi eljárás beindítását kezdeményezi.

Az alpolgármester felajánlotta Lakó Péterfi Tündének az RMDSZ által működtetett Mikó Imre jogsegélyszolgálat ingyenes jogi képviseletét, és közölte, az ügyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács elé is felterjeszti. Az alpolgármester emellett kezdeményezi a kétnyelvű feliratok kötelező szabványozását, valamint a kétnyelvűség biztosítását a közterületeken, minden közintézményben és ezek alárendeltségben működő szervezet keretén belül.

Lakó Péterfi Tündét a maszol.ro nem tudta elérni. Az általa szerkesztett vanegypercem.com oldalra – vélhetően Peti András felajánlására reagálva – pénteken azt írta: segítséget csak civil embertől fogad el.

„Ezt azért tartom fontosnak, mert úgy gondolom, hogy rendkívül nagy esélyünk van ezekben a napokban, hetekben, hogy a magyarság pártállástól függetlenül összefogjon, és végre egy nemzetként követeljük és talán meg is kapjuk a jogainkat. Ez a döntésem senki és semmi ellen nem irányul, minden tiszteletem a politikai pártoké és szervezeteké. Nagy szeretettel kérem, értsék ezt meg, és vegyék tudomásul” – fogalmaz internetes oldalán Lakó Péterfi Tünde.

Kimaradt?