Nem várható július elsejétől a korlátozások újabb lazítása

A miniszterelnök hétfőn értésre adta: várhatóan nem enyhítik a koronavírus miatti jelenlegi korlátozásokat július elsejétől, mert a járványhelyzet nem indokol újabb lazításokat.

Ludovic Orbant az országos vészhelyzeti bizottság délutáni ülése előtt faggatták az újságírók. A kormány ennek a testületnek az ajánlásai alapján dönt hétfőn este a jelenlegi korlátozások esetleges további részleges feloldásáról.

Az eredeti elképzelések szerint július elsejétől megnyíltak volna a vendéglők beltéri helyiségei, a fedett úszómedencék, a játszóterek és a bevásárlóközpontokban működő éttermek. Erre azonban a jelek szerint már nem kerül sor.

„A járvány alakulása az elmúlt tíz napban óvatosságra int” – idézte a miniszterelnököt a Digi24. Ludovic Orban ugyanakkor bejelentette, hogy szigorítani készül a szabályok betartásának ellenőrzését a kormány. Szerinte ugyanis a lakosság nem tartja be a legelemibb óvintézkedéseket sem a tengerparti üdülőhelyeken és a vendéglői teraszokon.

A kormányfő közölte egyeztetésre hívja össze szerdára a minisztereket, illetve az ellenőrzési hatáskörrel rendelkező intézmények vezetőit - beleértve a rendőrséget, csendőrséget, fogyasztóvédelmi hatóságot, valamint az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságot -, hogy megvitassák a szabályok betartatását célzó intézkedéstervet.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter vasárnap este szintén aggasztónak nevezte a fertőzésszámok alakulását. Arról is beszélt: a hatóságok kijárási korlátozások bevezetését fontolgatják azokon a településeken, ahol fertőzési gócpontok alakulnak ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?