Újra kijárási tilalmat vezethetnek be a fertőzöttebb romániai településeken

Kijárási korlátozások bevezetését fontolgatják a hatóságok azokon a településeken, ahol fertőzési gócpontok alakulnak ki – nyilatkozta vasárnap este a Digi24-nek az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru a koronavírus-fertőzések számának megugrását kommentálta a hírtelevíziónak. Rámutatott, hogy jelenleg a naponta feldolgozott teszteknek átlagban 4 százaléka pozitív, a járvány „hangsúlyosan” a csoportos fertőzés szakaszában van ismét Romániában. Felhívta a figyelmet arra, hogy nőtt a súlyos megbetegedések száma is.

A miniszter szavai szerint a járvány terjedéséhez hozzájárul az is, hogy beindult a turisztikai idény. A tengerparti üdülőkből vagy a Prahova völgyéből hazatérő turisták a településükön terjesztik a vírust – magyarázta.

Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a tengerparti vagy hegyi üdülőkben rendkívüli óvintézkedéseket kell bevezetni, csupán azt, hogy a vendéglátóipari egységeknél szigorítani fogják az ellenőrzéseket. „Nem akarunk rendőrállammá válni, de a vendéglátósok beleegyeztek abba, hogy be fognak tartani bizonyos szabályokat. Akkor tartsák is be ezeket” – hangsúlyozta.

A miniszter kijelentette: kijárási korlátozások bevezetését fontolgatják bizonyos településeken. "Fertőzési gócpontok alakultak ki idősotthonokban, kórházakban. Ezeket egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk. De azt fontolgatjuk, hogy egyes településeken kijárási korlátozásokat vezessünk be. Felmérjük a helyzetet, és az eredmény függvényében döntünk" – mondta a tárcavezető.

Közölte azt is: törvénytervezetet dolgoznak ki arra, hogy karanténra kötelezhessék a fertőzésgyanús személyelet a veszélyhelyezet megszűnése után is. Hozzátette: várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy július elsejétől megnyithatnak-e a vendéglők beltéri helyiségei.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?