Arad: felemás a fogadtatása az egészségügyi felszerelések kötelező beszolgáltatásának

A koronavírus-járvány elleni védekezés közepette hiánycikk lett a fertőtlenítőszer és az egészségügyi maszk, ezért Arad megyében a prefektus felszólította a fogorvosokat, hogy a magánrendelőikben lévő egészségügyi tisztítószereket, maszkokat, gumikesztyűket kedd reggelig szolgáltassák be az Arad Megyei Sürgősségi Kórháznak. Az állatorvosi rendelőkben is felleltározzák a készleteket, hogy szükség esetén azokat is felhasználhassák a közegészségügyi intézményekben. 

A prefektus által vezetett Arad megyei katasztrófavédelmi bizottság pénteki döntése szerint a fogorvosi rendelőknek keddig át kellett adniuk a készleten lévő fertőtlenítőszereiket és védőfelszereléseiket a megyei kórháznak. A döntést azzal indokolták, hogy a szükségállapot alatt kihirdetett katonai rendelet értelmében úgyis felfüggesztették a fogászatok működését, csak a sürgősségi ellátás üzemel.

Az általunk megszólaltatott, a neve elhallgatását kérő aradi fogorvos azt mondta, hogy ő kérés nélkül is a kórházakban dolgozóknak ajánlotta fel ezeket. „Amikor először hallottam, hogy mekkora hiány van ezekből, én magam odaadtam: kesztyűket, meg ami volt nekünk pluszban, néhány maszkot tartottam meg saját használatra. Nem fogom bespájzolni magamnak, persze, hogy segítem a kollégákat” – mondta magától értetődően.

Az egészségügyi maszkok és védőfelszerelések „rekvirálásánál” sokkal érzékenyebben érinti a fogorvosokat a bevételkiesés, miközben a rendelők bérleti díját továbbra is fizetniük kell. „Azok vannak rosszabb helyzetben, akik nem kft-ként üzemeltetik a rendelőket, de lesz valami lehetőség, hogy mi is kapjunk valami támogatást. Éhen halni biztos nem fogunk, és reméljük, hogy egy-két hónap után rendeződik a helyzet és visszamehetünk dolgozni. De akik tőlünk függtek, asszisztensek például, ők is bajban vannak” – tette hozzá.

Az Arad megyei prefektus határozata értelmében az állatorvosi rendelőknek is be kellett jelenteniük, mekkora adag fertőtlenítővel, gumikesztyűvel, maszkkal és egyéb egyszer használatos eszközzel rendelkeznek, hogy szükség esetén azokat is felhasználhassák. A szintén névtelenül nyilatkozó állatorvos nem örvendett az intézkedésnek, főleg azért, mert a hiánycikknek számító felszereléseket ők is nehezen szerzik be mostanában.

„Ezt a saját pénzemen vettem, és persze, hogy nem szívesen válok majd meg tőle, ha kell nekik, főleg, hogy semmiféle kárpótlás nem jár érte. De velem nem járnak túl jól: maszkjaim már csak használtak vannak, mert mire észbe kaptam, hogy rendeljek, már hiánycikk volt a beszállítóknál is, egyszer használatos kesztyűm is egy-két dobozzal van csak" – mondta.

Arad megyében kedd reggelig hét halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak, de valamennyi elhunyt személy más, súlyos alapbetegségben is szenvedett. A fertőzöttek megyei számát nem hozták nyilvánosságra, de azt közölték, hogy az egészségügyi személyzet tagjai közül már 16-an kapták el a vírust.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: sanatateabuzoiana.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?