Fogászatok és állatorvosi rendelők védőfelszereléseit is lefoglalják Aradon

A prefektus által vezetett Arad megyei katasztrófavédelmi bizottság pénteki döntése szerint a fogorvosi rendelők keddig át kell adják a készleten lévő fertőtlenítő szereiket és védőfelszereléseiket a megyei kórháznak. Az állatorvosi rendelők is be kell jelentsék, mekkora adag fertőtlenítővel rendelkeznek.

A koronavírus-járvány elleni védekezés közepette hiánycikk lett a fertőtlenítőszer és az egészségügyi maszk, ezért a prefektus felszólította a fogorvosokat, hogy a magánrendelőikben lévő egészségügyi tisztítószereket, maszkokat, gumikesztyűket stb. kedd reggelig szolgáltassák be az Arad Megyei Sürgősségi Kórháznak. A szükségállapot alatt kedden kihirdetett katonai rendelettel úgyis felfüggesztették a fogászatok működését, így azoknak nincs szükségük ezekre – hangzott az indoklás.

Elrendelték továbbá az állatorvosi rendelők védőfelszereléseinek és egészségügyi fertőtlenítő szereinek a leltározását, szükség esetén ugyanis ezeket is lefoglalják. A sürgősség előtt felállított előzetes szűrőponton szolgálatot teljesítő háziorvosokat és rezidenseket ellátják a szükséges védőfelszerelésekkel – írták.

Korábban már kiköltöztették a Mosóczy-telepi új tbc-kórházból a pácienseket, hogy a létesítményt a koronavírusos betegek fogadására készítsék elő, ha a temesvári járványkórház megtelik, vagy már nem fogad új esteket. Erre hamarosan sor kerülhet, és ha már az aradi kórházban sem lesz hely, a borosjenői kórházba viszik a fertőzötteket – más egészségügyi létesítmény ugyanis nem alkalmas a megyében tüdőbetegek fogadására. A borosjenői kórház egyik asszisztensének a férje egyébként szerdán elhunyt, ezért az önkormányzat elvileg vesztegzár alá vonta az intézményt, de a közegészségügyi hatóság hivatalosan nem intézkedett.

A helyi sajtó beszámolói szerint ott is és az aradi sürgősségi kórházban is teljes a káosz, az orvosok szerint már 10 egészségügyi alkalmazott tesztje lett pozitív, miközben a hatóság az egész megyében csak két koronavírusos egészségügyi dolgozóról beszél.

Arad megyében péntek reggel 115-en voltak hatósági karanténban és 1653-an házi elkülönítésben.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?