Koronavírus Romániában: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+Március 16-tól 30 napra szükségállapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt az államfő, később teljes kijárási tilalmat is bevezettek. Romániában 3864-ra nőtt eddig a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma elérte a 148-at. Cikkünk folyamatosan frissül a koronavírussal kapcsolatos romániai fejleményekkel.

HIRDETÉS
15:55

Elrendelte hétfőtől a védőmaszk utcai és munkahelyi viselését Máramaros megyében a prefektus. Silviu Ungur közölte: az intézkedés azokra is kiterjed, akik csak átutaznak a megyén. A rendelet szerint a megye lakóinak április 6-ától kötelező védőmaszkkal eltakarni az arcukat (szájukat és orrukat) nyilvános helyeken és a munkahelyükön. (Hotnews)

15:38

Önkéntes házi karanténba vonult a Maros Megyei Sürgősségi Kórház félszáz alkalmazottja, miután koronavírussal diagnosztizálták az egészségügyi intézmény egyik orvosát. Erről közleményben számolt be szombaton a kórház, kiemelve, hogy mind az elkülönítésbe vonult személyek, mind pedig a megfertőződött orvos egészségügyi állapota jó. Emlékeztetnek arra, hogy az új protokoll értelmében a nem tesztelik azokat, akik gyanús esetnek számítanak, de nem mutatják a kór tüneteit, esetükben csak 14 napos házi elkülönítést javasolnak a hatóságok.

13:11

Az elmúlt 24 órában 251 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ezzel 3 864 -re nőtt a fertőzések száma.  Előző nap jóval több, 430 új esetet igazoltak. Vasárnap délig 374 személy gyógyult meg, az áldozatok száma 148-ra nőtt – közölte a kormányzati Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). (Agerpres)

 

12:40
Anyanyelvükön kérik otthonmaradásra a nagyváradi romákat

A helyi rendőrség egyik kocsijából roma nyelven kérték otthonmaradásra a nagyváradi Voltaire negyedben lakókat - számolt be a bihon.ro portál.

A cikk arról számol be, hogy bár a lakosságot otthonmaradásra szólítják fel, az utcán emberek tucatjai vannak. A roma nyelvű üzenetek a belügyminisztérium készítette, és azok minden rendőrségi, csendőrségi és helyi rendőrségi autóban megvannak. A portál információi szerint Nagyváradon 18 autó járőrözik folyamatosan.

A videó időközben elérhetetlenné vált. 

09:34

Mintegy ötven személy várta szombaton a Vaslui megyei közegészségügyi hatóságok döntését, hogy hova vonuljanak karanténba. Az est leszállta után érkezett a hír, hogy egy részüket elszállítják egy Bârlad-i panzióba, a többieket pedig a város sportcsarnok küzdőterére lefektetett matracokon helyezik el. “Kivitték a kávéautomatákat, hogy helyet csináljanak nekünk. Embertelen, hogy arra akarnak kényszeríteni, hogy a földön aludjunk. Azt mondták, hogy megérdemeljük, ha nem bírtunk ott maradni, ahonnan jöttünk" - panaszkodtak a Vremea Noua című helyi portálnak a külföldről hazajött román állampolgárok.

09:32
Torlódás alakult ki a nagylaki átkelő kilépő oldalán

Három órára nőtt a személygépkocsival utazók várakozási ideje vasárnap délelőttre a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte honlapján a rendőrség.

 A nagylaki átkelőnél kialakult torlódás oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az ellenőrzés átlagban 10 percet vesz igénybe személyenként. 

Csütörtök estétől a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépő oldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé. (MTI)

23:10

Utólag kimutatták a koronavírust a szerdán elhunyt etédi férfi szervezetében – közölte szombaton a Hargita megyei prefektúra. Mint korábban írtuk, az elhunyt férfi fia március 26-án tért haza Franciaországból. Fertőzésére az apja szerda esti halála után derült fény. A beteget a székelyudvarhelyi városi kórház fertőző betegségek osztályára szállították, jelenleg orvosi felügyelet alatt van.

21:57

Boris Johnson brit miniszterelnök várandós élettársa szombaton bejelentette, hogy egy hete észleli magán a koronavírus-fertőzés tüneteit, de már jobban van. (MTI)

 

19:31

Újabb hat, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentett be a hivatalos kormányzati tájékoztató portál szombat délután. Ezzel 146-ra nőtt a fertőzés áldozatainak száma.

18:54

Raed Arafat belügyi államtitkár szerint várhatóan egy hónappal meghosszabbítják majd a szükségállapotot Romániában. Döntés erről jövő héten várható. (Digi24)

18:48

Miután az elmúlt 24 órában kiosztottak 100 ezer FFP2-kategóriájú egészségügyi maszkot, szombattól újabb, ezúttal 200 ezres tétel kiosztását kezdik el – közölte Raed Arafat belügyi államtitkár a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésekről tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár bejelentette: jövő héten a magyarországi NATO-repülőbázis egy gépe százezer védőruhát hoz majd Romániába. (Agerpres)

15:38

Vasárnap reggel megkezdték egy mobilkórház építését az aradi Expo kiállítási központ pavilonjaiban. A katonai tábori kórházat a koronavírusos megbetegedések számának növekedése esetére készítik elő. 150 kórházi ágyat rendeznek be.

15:24

Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be szombat délutáni sajtótájékoztatóján a belügyminiszter. Marcel Vela a 7-es számú katonai rendeletet ismertette. (Digi24)

14:50

A vasárnaptól kezdve külföldről hazatérő románok állampolgároknak a nagy része hatósági karanténban fogja tölteni a húsvéti ünnepeket – figyelmeztetett szombaton Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy egyre bővül az úgynevezett „vörös zóna”, a koronavírus-járvány által súlyosan érintett országok listája. (Agerpres)

14:37

Koronavírussal fertőzött az egészségügyi minisztérium ellenőrző testületének igazgatója. Tesztelték Nelu Tătaru minisztert is, akinek az eredménye negatív lett – jelentette be a szaktárca. (Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X