Koronavírus: ezentúl az előzmény nélküli tüdőgyulladásos eseteket is tesztelik

Aktualizálta pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet a COVID-19 tesztelését szabályozó algoritmust. Többek között úgy határoztak: ezentúl az előzmény nélküli tüdőgyulladásos eseteket is tesztelik.

A bejelentés előzménye, hogy csütörtök este egy olyan beteg elhalálozásáról számolt be a Stratégiai Kommunikációs Csoport, akit kétszer is súlyos tüdőgyulladással diagnosztizáltak (egyszer a temesvári sürgősségi kórházban, egyszer a Victor Babeș járványkórházban), de nem utalták be egy kórházba sem, a koronavírus-tesztet pedig csak négy nappal azután végezték el rajta, hogy a sürgősségin jelentkezett. Bevallása szerint nem járt sem külföldön, sem koronavírus-fertőzött személlyel nem érintkezett. A 49 éves férfi fertőzöttségét március 26-án mutatták ki, ugyanaznap hunyt el. 

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ által kidolgozott új eljárási mód azt a célt szolgálja, hogy mielőbb kiszűrjék a koronavírusos megfertőződéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, írja az Agerpres. Ennek alapján a prioritási sorrend a következőképpen alakul a koronavírus-tesztek elvégzése szempontjából: 

  • Tünetekre panaszkodó személyek, akik külföldi úton voltak;
  • Az igazoltan fertőzött személyek kontaktjai, amennyiben tüneteik vannak;
  • Tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet;
  • Előzmény nélküli tüdőgyulladásos esetek;
  • Előzmény nélküli légúti megbetegedések;
  • Állami gondozásban lévő, tünetekkel rendelkező személyek;
  • Szervátültetés előtt álló tünetmentes személyek és hematopoetikus őssejt-donorok a levétel előtt.

Felhívták a figyelmet: a tesztelés csak orvosi javaslatra történik mind a közegészségügyi, mind a magán egészségügyi rendszerben. A dokumentum szerint nem tesztelik az igazoltan fertőzöttek kontaktjait, amennyiben tünetmentesek, ideértve az egészségügyi személyzetet is. Nem tesztelik azokat sem, akik külföldi úton voltak, de nincsenek tüneteik.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?