Hasznos információkat osztottak meg a kijárási tilalomról Hargita megye vezetői

Az elmúlt péntekieket követően szerdán további teszteredmények érkeztek meg a Hargita megyébe. A hatósági karanténban tartózkodó személyek között továbbra sincs igazolhatóan koronavírusos beteg – közölte videóüzenetében Borboly Csaba és Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke, akik további hasznos információkkal is szolgáltak a hatósági intézkedésekről.

Számos kérdés felvetődött a napokban meghozott intézkedések hatályba lépése után. Sokan kíváncsiak például arra, hogy mi történhet azokkal, akik nem a hivatalos irataikban található lakcímen tartózkodnak. Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta: ilyen esetben fontos, hogy a munkaadó által kiállított, vagy személyes felelősségre kitöltött nyilatkozatba is azt a lakcímet kell beleírni, ahol reálisan tartózkodik az illető.

Segíthet egy telekkönyvi kivonat, közüzemi számla, amit ellenőrzés esetén érdemes felmutatni az úti cél bizonyítására. Az alelnök azt is elmondat: vásárlás esetén érdemes megőrizni az üzletben kapott nyugtát annak érdekében, hogy ellenőrzés esetén bizonyítani lehessen, bevásárlás volt a lakhely elhagyásának célja.  

Borboly Csaba megerősítette, hogy a megyei kórház továbbra is fogadja a sürgősségi eseteket. Az elnök bejelentette, hogy a Csíkszereda közigazgatási területéhez tartozó Hargitafürdőn hatósági karanténba helyezett tíz személy egyikénél sem mutatható ki koronavírusos megbetegedés. Erről a szerdán Kolozsvárról visszaérkező teszteredmények tanúskodnak. Ennek megfelelően Hargita megyében továbbra sincs igazolható koronavírusos megbetegedés.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy szerdán csíki polgármesterekkel egyeztetve elhangzott javaslat arra vonatkozóan, hogy szorgalmazni fogják azt, hogy családonként egy-egy ember intézze el a legfontosabb bevásárlásokat. A politikus a postások figyelmét is felhívta arra, hogy viseljék a védőfelszereléseket és tartsák a megfelelő távolságot munkavégzésük alkalmával.Szót ejtett arról, hogy megjelentek olyan „ügyeskedők”, akik a formanyomtatványok segítségével „ki akarták cselezni” a korlátozó intézkedéseket. Az elnök szerint nem érdemes ezzel próbálkozni, hiszen a betegség Hargita megyei elterjedését kockáztatják.

 
A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?