Megérkeztek az első teszteredmények: nincs koronavírusos megbetegedés Hargita megyében

Kilenc, korábban elvégzett teszt eredménye érkezett meg pénteken este a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz. Az eredmény minden esetben negatív, így a székelyföldi megye továbbra is azon kevés területek egyike, ahol még nincs regisztrált koronavírusos megbetegedés. A hatóságok az együttműködésre és az őszinteségre hívják fel a figyelmet.

A Kolozsváron elvégzett elemzések csíkszeredai, székelyudvarhelyi és maroshévízi, karanténban tartózkodó személyektől vett korábbi mintákat vizsgáltak. Mindezt Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője közölte a sajtóval pénteken este. Az intézményvezető kiemelte, nehezíti az igazgatóság munkáját, hogy sokan téves információkat adnak meg, vagyis nem vallják be, honnan érkeznek haza.

Ugyanilyen zavaró, hogy sok alaptalan bejelentést meg kell vizsgálniuk, ami sok fölösleges munkát ad az igazgatóságnak – hangsúlyozta a szakember. A lakosságtól többször érkezett például bejelentés olyanok miatt, akik Magyarországról tértek haza a napokban, pedig a szomszédos ország nem tartozik sem a sárga, sem a vörös veszélyességi zónákhoz. Tar Gyöngyi kiemelte: pénteken nem változott a karanténban tartózkodó Hargita megyeiek száma, továbbra is 20 személy van intézményes elkülönítés alatt megyeszerte.

Az intézményvezető hangsúlyozta, azokat a személyeket helyezik intézményes karanténba két hétre, akik vörös jelzésű veszélyességi zónákba tartozó országokból térnek haza, ezek jelen pillanatban: Olaszország, a kínai Hubei tartomány, Dél-Korea és Irán.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?