FRISSÍTVE: Tovább dagad a gyergyóditrói ügy: a rendőrség és a CNCD is vizsgálódik

FRISSÍTVE: Gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt indul in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás a gyergyóditrói pékségben alkalmazott két Srí Lanka-i vendégmunkás ügyében, miután szerdán mintegy kétszász lakos tiltakozott jelenlétük miatt – jelentette be Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője. FRISSÍTÉS: Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is vizsgálódik. 

Az Agerpresnek elmondta: a megyei rendőrség gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt bűnvádi dossziét nyitott az ügyben, megvizsgálják, pontosan mi történt, és kik vonhatók felelősségre. 

Egyelőre in rem eljárás indult, a rendőrség számára most az a legfontosabb, hogy az ügy minden részletét feltérképezze, magyarázta. Gheorghe Filip szóvivő emlékeztetett: a megnevezett bűncselekményért pénzbírság vagy hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés jár.

Mára már országos üggyé dagadt a gyergyóditrói pékségben alkalmazott két Srí Lanka-i pékmesternek az ügye, ami a helyiek egy részében tiltakozást váltott ki. A kialakult konfliktust a szombat délelőttre összehívott falugyűlésen igyekeztek feloldani, ahol arra jutottak, hogy a helyi közösség petícióban foglalja hétfőn össze az elvárásait a külföldieket alkalmazó vállalkozással szemben. További részleteket itt olvashat

FRISSÍTÉS: Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is megszólalt a Gyergyóditróban, szombaton tartott falugyűlést követően. Asztalos Csaba a bukaresti sajtónak elmondta: hivatalból eljárást indítanak.

A CNCD elnöke tudatta: a pékséget vezető vállalkozók szombati bejelentése nyomán lépnek az ügyben. A Srí Lanka-i vendégmunkások jelenléte ellen tiltakozó helyieknek engedve a Ditrói Pékséget vezető Köllő Csaba és Katalin ugyanis úgy döntöttek, a két férfi ezentúl csupán kisegítő munkát fog végezni, kiveszik őket a termelésből.

Hétfőn javasolni fogja a tanácsnak, hogy hivatalból eljárást indítsanak diszkrimináció gyanújával, nyilatkozta Asztalos Csaba a hotnews.ro portálnak. Az Agerpres hírügynökségnek ugyanakkor kifejtette: a két vendégmunkásnak jogában áll dolgozni, a közösség magatartása miatt nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés. 

A diszkriminációellenes tanácsnak a magyar nyelv és szimbólumok használata ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán is meg kell vizsgálnia az ügyet. Az ADEC Puskás Elemér ditrói polgármesternek azt a kijelentését találta diszkriminatívnak, hogy „a legnagyobb probléma a félretájékoztatás, mert a két törvényesen alkalmazott péket összetévesztették a migránsokkal. A mi közösségünk konzervatívabb, és nem nagyon fogadja be a külföldről érkezőket, főleg, ha színesbőrűek” – idézte a kifogásolt nyilatkozatot Dan Tanasă, az ADEC elnöke.

(Címlapfotó: Farkas Endre)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?