Azonosította a Hargita megyei rendőrség a székelyföldi helységnévtáblák megrongálóját

Azonosították a tettest: egy 30 éves Bákó megyei férfi mázolta le a hét végén négy székelyföldi település helységnévtáblájának magyar nyelvű feliratát – tudtuk meg hétfőn Gheorghe Filiptől, a Hargita megyei rendőrség szóvivőjétől. Rongálásért akár két év börtönre ítélhetik.

Mint korábban írtuk, a gyanúsított több Hargita megyei és egy Maros megyei település helységnévtáblájának magyar feliratát mázolta le szombatról vasárnapra virradóra. Hargita megyében Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda és Székelyudvarhely határában történt rongálás. Maros megyében Hármasfalu helységnévtábláját mázolta össze fekete festékkel a tettes.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Maszolnak elmondta, a férfit kihallgatták, és beismerte, hogy ő rongálta meg mind a négy helységnévtáblát. Tettére meglehetősen zavaros magyarázatot adott. "Nézeteltérései támadtak valakikkel, frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett" – mondta el a szóvivő, aki további részletekkel nem tudott szolgálni a tettes kihallgatásáról.

Gheorghe Filip elmondta, a férfi ellen rongálás gyanújával indult eljárás. Ez bűncselekmény, amelyért a Btk. szerint három hónaptól két évig terjedő börtön, vagy bírság szabható ki. Az ügyet mindenesetre átadták az ügyészségnek, az eljárás további menetéről az ügyész dönt. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Kérdésünkre, hogy az a tettes azonosításához felhasználták-e a székelyudvarhelyi térfigyelő kamerák felvételeit, a szóvivő elmondta: "csak részben" volt segítségükre a videóanyag, a nyomozás során "más elemekre" is támaszkodtak. Filip további részletekkel nem kívánt szolgálni a tettes azonosításáról.

A Hargita megyei rendőrség sajtóirodája vasárnap délután közölte, hogy hivatalból vizsgálja az eseteket. Korábban az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla, Máréfalva polgármestere, Kovács Imre és Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) szóvivője is közölte: feljelentést tettek az ügyben a hatóságoknál.

Felvétel készült a tettes autójáról

A tettes utáni nyomozást nagyon megkönyíthette, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján a székelyudvarhelyi helyi rendőrség azonosította azt az autót, amelynek utasai szombat késő este megrongálták a város Csíkszereda felé vezető kijáratánál található helységnévtábla magyar feliratát.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere Facebook-oldalán foglalt állást a történtekről. A rongálóknak üzente: hiába fáradoznak, ha azt hiszik, „hogy ostoba cselekedeteikkel el tudják érni, hogy kivetkőzzünk emberi mivoltunkból”. „Gyerekes módon eltávolíthatják jelképeinket százszor is, gyerekes módon lefesthetik magyar feliratú tábláinkat ezerszer is, mi fogainkat összeszorítva százegyedszer, ezeregyedszer is helyre fogjuk állítani” – írta az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?