Megrongált helységnévtáblák: a székelyudvarhelyi helyi rendőrség azonosította az elkövetők autóját

A térfigyelő kamerák felvételei alapján a székelyudvarhelyi helyi rendőrség azonosította azt az autót, amelynek utasai január 4-én este megrongálták a város Csíkszereda felé vezető kijáratánál található helységnévtábla magyar feliratát.

„Szombaton, január 4-én, 23:27 órakor egy Bákó megyei rendszámú személyautó érkezett be Székelyudvarhelyre, amelyik a város Csíkszereda felé vezető kijáratánál, a helységjelző táblánál 23:34 órakor állt meg, az utasai pedig megrongálták azt” – tájékoztat a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség közleménye. A rongálás bűncselekménynek minősül, aminek kivizsgálása már az országos rendőrség hatáskörébe tartozik, így a beazonosított autó rendszámát és a felvételeket átadták az országos rendőrségnek, teszik hozzá.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere Facebook-oldalán foglalt állást a történtekről. A rongálóknak üzente: hiába fáradoznak, ha azt hiszik, „hogy ostoba cselekedeteikkel el tudják érni, hogy kivetkőzzünk emberi mivoltunkból”. „Gyerekes módon eltávolíthatják jelképeinket százszor is, gyerekes módon lefesthetik magyar feliratú tábláinkat ezerszer is, mi fogainkat összeszorítva százegyedszer, ezeregyedszer is helyre fogjuk állítani” – írta.

„Üzenem azoknak, akik örömüket lelték a tegnap éjszakai rongálásban, hogy butasággal nem lehet senkit megalázni, hiába fáradoztak, hiába tettek meg annyi kilométert, mert csak az a sértés lehet megalázó, amely méltó ellenféltől származik” – vélekedett a polgármester. 

 

Mint korábban írtuk, ismeretlen tettesek több Hargita megyei és egy Maros megyei település helységnévtáblájának magyar feliratát mázolták le ismeretlen tettesek szombatról vasárnapra virradóra. Az eddigi információk szerint Hargita megyében Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda és Székelyudvarhely határában történt rongálás. Maros megyében Hármasfalu helységnévtábláját mázolták össze fekete festékkel.

A Hargita megyei rendőrség sajtóirodája vasárnap délután közölte, hogy hivatalból vizsgálja az eseteket. Korábban az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla, Máréfalva polgármestere, Kovács Imre és Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) szóvivője is közölte: feljelentést tettek az ügyben a hatóságoknál.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?