Hősöket faragott a sajtó a román szurkolókból

A hétfői román lapok a Nemzeti Aréna védelmére szerződtetett BGS őrző-védő céget hibáztatják a szombati Románia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen (1-1) történt incidensekért. Válaszul a BGS szerződést bontott a szövetséggel.

A stadionon kívül a belügyminisztérium 12 ezer rendőrt, csendőrt és határőrt mozgósított országszerte, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől. A hazai közönség beléptetését és a stadionban a rendfenntartást azonban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a BGS őrző-védő cég mintegy ezer rendfenntartójára bízta, akik - a román lapok szerint - a beléptetésnél felületesen, a lelátókon pedig túlbuzgón végezték feladatukat.

https://www.youtube.com/watch?v=Ka08EhdcP6Y

A Gazeta Sporturilor beszámolt arról, hogy a román ultrák motozás nélkül jutottak be a lelátókra és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: több tucatnyi - köztük számos vétlen - szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Mint ismert, s román csendőrség időközben 30 román szurkolóra szabott ki összesen 18 ezer lejnyi bírságot rendbontásért és petárdázásért, közülük 20-at fél évtől egy évig terjedő időszakra kitiltott a stadionokból.

Félnek a büntetéstől

Az Adevărul azt írta: arról is a BGS tehet, hogy a szombati meccsre ipari mennyiségű pirotechnikai eszközt vihettek be a román szurkolók. A lap szerint kevés hiányzott ahhoz, a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt, hogy a "Gázai övezetre" emlékeztető, háborús hangzavar miatt az európai szövetség (UEFA) elrendelje a meccs félbeszakítását, ami a lap szerint 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

Bár erre nem került sor, és a FRF elnézést kért a román szurkolóktól az őrző-védő cég túlkapásai miatt - az Adevărul szerint - a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő (Észak-Írország elleni) hazai mérkőzéséről, s a román szövetség örülhet, ha "megússza egy vaskos pénzbírsággal" - kommentálta az Adevărul.

A román lap megjegyzi, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség is büntetésre számíthat, amiért a magyar szurkolók rendszeresen "Cigányok, cigányok" skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira. A FRF meccs előtti felhívásai ellenére a Nemzeti Arénában szombaton is több ízben felhangzott a "Ki a magyarokkal az országból" skandálás.

„Ezek mindenkivel verekednek”

A BGS hétfőn bejelentette, hogy felbontotta a szerződést a FRF-fel. Állásfoglalásában a cég hangsúlyozza: kivizsgálják az alkalmazottak esetleges túlkapásait, ám az incidensekért egyértelműen a román klubok szurkolói csoportjai a felelősek.

„Az történt most is, ami minden mérkőzésen történni szokott: a Dinamo, a Steaua, a Rapid és Petrolul drukkerei egymással és az ellenfél szurkolótáborával verekedtek. Tulajdonképpen ők ott verekednek, ahol csak tudnak, és mi azért avatkoztunk be, hogy lecsillapítsuk őket. Szép szóval pedig nem lehet őket leültetni” – nyilatkozta a cég egyik képviselője a sport.ro-nak.

https://www.youtube.com/watch?v=IUii-50MfrA

Szerinte a szurkolók azért tudtak olyan hatalmas mennyiségű pirotechnikai eszközt bejuttatni a stadionba, mert a BGS emberei számára csak a felületes motozást teszi lehetővé a törvény. „A legújabb petárdák egészen aprók. Úgy tudjuk, hogy sokan a fehérneműjükbe rejtve juttatták be a Nemzeti Arénába a pirotechnikai eszközöket” – magyarázta. Emlékeztetett arra is, hogy a BGS alkalmazottai nem használtak könnygránátot a stadionban, ezt a fegyvert a csendőrök vetették be a szurkolók lecsillapítására.

A kolozsvári hős

Eközben a román sportsajtó valóságos hőst faragott a Kolozsvári U egyik szurkolójából, akit a 14 éves lánya szeme láttára vertek meg a biztonságiak a román-magyar mérkőzésen. A 38 éves férfi a Pro Sportnak elmondta, a BGS emberei az első félidőben behatoltak a Dinamo és a Kolozsvári U szurkolói szektorába, és „ököllel ütöttek mindenkit, gyerekeket és öregeket is”.

Alex T. nem emlékszik arra, hogy mi robbantotta ki az incidenseket. „Ültem nyugodtan, lengettem szépen a román zászlót, amikor váratlanul ránk törtek a biztonságiak. Engem leöntöttek valamilyen szerrel, s mivel szívbeteg vagyok, elájultam. A lányom szedett fel a földről” – mesélte a Pro Sportnak. A férfi fejsebét egyébként hét öltéssel varrták be az orvosok.

Az 1-1-es döntetlennel véget ért román-magyar mérkőzést országszerte hatalmas érdeklődés kísérte. Az Adevarul szerint a román közszolgálati televízió (TVR) közvetítését átlagosan 3,3 millióan nézték: ez csak kevéssel marad el német-argentin vb-döntő 3,4 milliós nézettségétől. A legtöbben a meccs utolsó perceit látták: akkor 4,3 millióan figyelték a TVR közvetítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?