FRISS: Török Zsolték felértek a Nanga Parbatra

2013. július 19. Meghódítottuk a 8126 méteres Nanga Parbatot! Gralulálunk a csapatnak: Zsolt, Marius, Teo, Bruno ás Aurel! – írta pénteken 12.52-kor közzétett Facebook-bejegyzésében Minerva Vincze, a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíciót vezető Török Zsolt felesége. Az alpinisták fent töltöttek több mint fél órát, és megkezdték az ereszkedést visszafelé.

Az alpinizmusra szakosodott 4bakancs.com portál szerint komoly mászóteljesítmény jelent, amit Zsolt és társai véghezvittek, mert ezen az útvonalon  - Rupal oldal,  Schell útvonal -  még nem járt sikerrel sem magyar, sem román hegymászó. Két román expedíció tett kísérletet korábban, sikertelenül, magyar expedíció pedig még nem is próbálkozott.

A csúcsra feljutni a magyar expedíciók közül is csak Erőss Zsoltnak sikerült 1999-ben, aki a hegy másik felén, a Diamir oldalon új útvonalat mászott. Ráadásul az idei szezonban ők az egyetlenek, akiknek sikerült a csúcsra állni: a Diamir oldali alaptáborból a terrorista támadás miatt a pakisztáni hatóságok mindenkit leparancsoltak a hegyről és az alaptábort lezárták, a Rupal oldalin pedig csak ő expedíciójuk próbálkozott.

A Nanga Parbat 8125 m-es magasságával a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon, a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekszik. A Rupal oldal a hegy legnagyobb, legnehezebb, legtechnikásabb oldala, ennek megmászása nemzetközi viszonylatban is komoly teljesítmény.

A “Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciókhoz hasonlóan ők is az alpesi tiszta mászást preferálják: nem használnak oxigén palackot, nem veszik igénybe serpák segítségét, sőt fix köteleket sem: mindent ők maguk cipelnek fel és rögzítenek.

A aradi Török Zsolt vezette expedíció (társai: Teo Vlad, Aurel Sălăşan, Adamcsek Brúnó és Marius Gane) június 5-én indult Bukarestből, hogy Islamabadon keresztül június 11-én megérkezzen az előretolt alaptáborba (ABC, 4.700 m). Itt több aklimatizációs túrát tettek a környéken, majd elindultak az 1-es  (5.100 m), 2-es (6.000 m) majd 3-as tábor (6.600 m) felé.

Június 23-án, amíg ők a hegyen voltak a Diamir oldali alaptáborban tálib terroristák 11 hegymászót mészároltak le, minek eredményeképpen a hegy azon oldalát lezárták és a Rupal oldali alaptáborba is védelmet küldtek. Az iszlámábádi román nagykövet személyes közbenjárásának köszönhető, hogy a román expedíciót nem küldték haza és folytathatták a mászást.

Az első csúcsmászási kísérletet július 6-ra tervezték, de sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzájuk: a hatalmas szél miatt a 5-ös táborból vissza kellett fordulniuk és lejöttek az alaptáborba egy hétre regenerálódni.

Július 12-én indultak újra útnak: 1-es, 2-es, 3-as, 4-es majd 5-ös tábor (7.300 m), ahová az expedíció minden tagja feljutott. Innen sajnos Brúnó akklimatizációs problémák miatt visszafordulni kényszerült.

Másnap, július 17-én Zsolt és Aurel szólóban átmászta a tábor fölé magasló kékké fagyott traverzet és sátrat vert kb. 7.400 méteren. Igen kimerültek voltak mindketten: egyrészt a nehéz mászástól, másrészt előző éjjel a nagy szél miatt semmit nem tudtak aludni. Másnap Teo és Marius utolérte őket, közösen följebb mentek 7.500 méterre, sátrat vertek és viszonylag jól kipihenték magukat.

Július 19-én éjjel indították a csúcsmenetet, ahol több mint 8 óra kemény és kitartó mászás után elérték a csúcsot.

Ugyanebben az időben egy másik erdélyi magyar mászó is 8000 méter magasba igyekszik: a nagyváradi Varga Csaba a Gasherbrum II csúcsát célozta meg, jelenleg 2-es 3-as tábor közelében 7.000 méteren tartózkodik és előreláthatólag július 21-én ér majd fel a csúcsra.

Kapcsolódók

Kimaradt?