Újabb erdélyi hegymászóért izgulhatunk a Himalájában

A 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció honlapja szerint az aradi hegymászó, Török Zsolt és két társa, Teo Vlad és Aurel Sălăşan vasárnap elérte a hármas tábort 6600 méteren. Adamcsek Brúnó hétfőn csatlakozik hozzájuk, és ha az idő engedi, tovább is mennek 7000 méterig. A csapatnak tagja még Marius Gane is, aki az alaptáborban maradt egy kézsérülés miatt.

Mint korábban írtuk, az erdélyi magyar hegymászó-társadalom súlyos veszteséget szenvedett idén májusban, amikor a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása után a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt és mászótársa, Kiss Péter ereszkedés közben eltűntek 8000 méter felett.

A romániai Himalája-expedíció tagjai június 5-én indultak Bukarestből Pakisztánban, ahonnan tulajdonképpen két csúcsot másznak: akklimatizációs céllal előbb a Karakourum-hegységbeli Spantik (7027 m) csúcsot próbálják meg elérni, utána veszik célba a 8125 méteres Nanga Parbatot. Ez a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon, a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán található (első megmászója Hermann Buhl volt 1953. július 3-án).

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WxOQMUWSr0s

Török Zsolt úgy becsülte, hogy két és fél hónapig tarthat a kaland.

A romániai alpinisták dolgát nehezíti, hogy a Pakiszán északi részét kezükben tartó tálibok a napokban kilenc külföldi hegymászót mészároltak le.

A terrorcselekményt vasárnap hajnalban követték el az észak pakisztáni Gilgit város közelében, egy turistaszállásnál. A támadók felébresztették és az épület elé parancsolták a kilenc külföldit, ahol pakisztáni hegyi vezetőjükkel együtt agyonlőtték őket. A merénylők a helyi média szerint 10-12-en voltak.

A SITA szerint rendőrruhába öltözött tálib fegyveresekről volt szó. A gyilkosság elkövetőjeként a Dzsundullah nevű szélsőséges szunnita szervezet jelentkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?