Két erdélyi magyar juthat a héten 8000 méter fölé

Az aradi Török Zsolt vezette 2013-as Nanga Parbat-expedíció csütörtökre tervezett csúcsmászása után egy-két nappal érhet fel a 8035 méter magas Gasherbrum II-re Varga Csaba nagyváradi hegymászó is.

UPDATE: Varga Csaba szerda délután bejelentkezett telefonon és elmondta, egy osztrák társával feljutott a 7000 méteren levő 3-as táborba és ott aludtak egy éjszakát. A következő napokban rossz időjárást jeleztek előre, ezért leereszkedtek az alaptáborba, ahol jobb az ellátás és erőt tudnak gyűjteni a későbbi csúcsmászáshoz.

„Egyébként itt minden rendben, amikor a 3-asban voltam, arra gondoltam, hogy ne komplikáljam a dolgokat és próbáljam meg a csúcsot, mivel nem volt semmi fejfájásom, de nem nagyon volt erőm, úgy éreztem, hogy gyenge vagyok, úgyhogy végül nem kockáztattam, és lejöttem. Azt hiszem, jól tettem, mert miközben lefelé jöttem, éreztem, hogy nincs erő bennem, de majd mikor felmegyek, erős leszek mint egy bika. Küldök egy képet is a 3-asból, július 16-án valamikor reggel 8 óra körül készült" – mondta Varga Csaba.

A partiumi alpinista egy nemzetközi expedíciós csapat tagjaként vágott neki a Karakorum hegységben, Kína és Pakisztán határán található csúcsnak, amit első alkalommal 1956. július 7-én, egy háromtagú osztrák expedíció mászott meg. A „Fénylő Falnak” is nevezett csúcsot megmászta már az idén elhunyt csíkszeredai születésű Erőss Zsolt is

Varga Csaba a Kárpátokban kezdte a hegymászást, de megjárta már az Alpok (Mont Blanc, Matterhorn) és a Kaukázus (Elbrus) legmagasabb csúcsait. Legmagasabbra a Tien San hegységben jutott, a 7010 méter magas Khan Tengri ormára. Varga Csaba a Gasherbrum II-re a Hazajáró zászlóját is viszi, amely most első alkalommal juthat 8000 méter fölé. Csaba útját a Duna Televízió és a Hazajárót gyártó Dextramedia Kft. is segíti. Az expedíció történéseiről a Hazajáró Facebook-oldalán folyamatosan tudósítanak.

Kedd este a maszol.ro felvette a kapcsolatot Varga Csaba itthon maradt háttércsapatával, akiktől megtudtuk, a kolozsvári születésű Nagyváradon élő hegymászó „most a hegyen van, a terv szerint 19-20-a körül lenne a csúcstámadás”.

Mint korábban írtuk, a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsára „hajtó” Török Zsolték – ha az időjárási viszonyok is megfelelőek lesznek - már csütörtökön megpróbálkoznak a csúcsmászással.

Az erdélyi, de a magyarországi média figyelmét eddig elkerülő Varga Csaba egy nemzetközi expedíció tagjaként próbál 8000 méter fölé kerülni, „közvetlen mászótársai” oroszok. Az 5070 méteren felállított alaptábort július 4-én állították fel miután egy hét napos, 120 km hosszú és 2000 méter szintkülönbségű gyalogtúra után megérkeztek a Gasherbrum II lábához. Varga tett egy kisebb akklimatizációs túrát is két svéd mászóval 6200 méterre, mielőtt beköszöntött volna az a rossz időjárás, ami Török Zsolték első csúcskísérletét ellehetetlenítette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?