Juncker 160 ezer menekült átvállalását javasolta (ÉLŐ)

Első évértékelőjét tartja szerdán az Európai Bizottság elnöke. A legnagyobb várakozás a menekülthullámmal kezelésére tett javaslatait övezi. Több számszerű adat már kiszivárgott, így például az, hogy Juncker 54 ezer Magyarországra menekült bevándorló átvállalását kéri majd a többi tagországtól.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerda délelőtt megtartja első évértékelő beszédét az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

160 ezer menekült kötelező átvállalását javasolta

Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült átvállalására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - javasolta Jean-Claude Juncker. Emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény már májusban javasolta Olaszország és Görögország tehermentesítését 40 ezer fővel. Ezt 120 ezerrel megnövelve most azt indítványozza a brüsszeli bizottság, hogy az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntsenek 160 ezer menekült kötelező jellegű átvételéről, és az e tekintetben kedvezményezett országok köre bővüljön ki Magyarországgal.

Az EB elnöke történelmi párhuzamot vont: "Európa egy olyan kontinens, ahol mindenki volt egyszer már menekült. Háborúk és diktátorok elől menekültek". Éppen ezért az európaiaknak tudnia kell és soha nem szabad elfelejtenie, hogy miért is létezik a menedékjog. Külön kitért az 1956-os forradalom idején elmenekült sok magyarra.

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések - mondta Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök szerint aki az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet elől menekül, az minden áron el akar jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket.

Az EU-országoknak - mondta az Európai Bizottság elnöke - nem szabad vallás szerinti megkülönböztetést tenniük a menekültek között. "Nincs vallás, nincs hit, nincs filozófia, amikor menekültekről van szó" - fogalmazott.

Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat

Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat - fogalmazott Juncker. A bizottsági elnök beszámolt a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének eredményeiről, arról, hogy az uniós tengeri művelet eredményeket mutathat fel az útvonal stabilizálásában. 

"Hasonlóan stabilizálni kell a balkáni útvonalat, amelyet egyértelműen elhanyagolt az összes politikus" - mondta. Ezzel kapcsolatban említést tett arról, hogy Magyarországot sem szabad magára hagyni.

Megmaradnak a schengeni határok

Juncker elmondta azt is, amiről már napok óta folynak a találgatások, hogy az EU 120 ezer menekültet vállalna át Görögországtól, Olaszországtól és Magyarországtól és osztana szét a tagországok között.

A menekültek elosztása a jövőben nem vészintézkedés, hanem permanens eljárás lenne, hogy ne legyenek viták az elosztás mértékével kapcsolatban. Ha az Európai Bizottság észleli a jövőben, hogy egy tagország túl van terhelve, egy fix terv alapján könnyítenének a helyzetén.

Azt is bejelentette, hogy egy sor eljárást indít Brüsszel az uniós menekültjogok megsértése miatt. Hangsúlyozta: az EU-országoknak be kell tartaniuk az uniós standardokat. Azt is mondta: a schengeni határok megmaradnak, a menedékkérőknek pedig joga van a munkavállaláshoz.

_______________________________

A legnagyobb várakozás azt övezi, hogy pontosan milyen indítványokat tesz majd az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője az unióba irányuló bevándorlási hullám kezelése érdekében.

Több számszerű adat már kiszivárgott, így például az, hogy Juncker 54 ezer Magyarországra menekült bevándorló átvállalását kéri majd a többi tagországtól.

Ennek kapcsán – a menekültátvételi kvótajavaslatok mellett – nyilván szó lesz az unió migrációs politikájáról, az úgynevezett dublini előírások felülvizsgálatáról, a schengeni övezet jövőjéről, ezeken túl pedig Görögország stabilizálásáról és az eurózóna távlatairól, illetve a gazdasági növekedés beindításáról és a munkaerő-piaci helyzet javítását célzó lépésekről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?