EB: 54 ezer menekültet vesznek át Magyarországtól

Neve mellőzését kérő uniós forrás hétfői közlése megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.

Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.

Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el - Olaszország és Görögország mellett - Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. Görögország terhei - az első, 40 ezer fős létszámon belül előre vetített 16 ezer főn felül - további 50 400 fővel, Olaszországé pedig - a 40 ezres létszámon belül kilátásba helyezett 24 ezer főn felül - további 15 600 fővel csökkennének. A 120 ezres létszámból a legtöbbet - 31 és fél ezer embert - Németország vállalna, Franciaország pedig 24 ezret. A kiszivárgott táblázat szerint Romániába 4646 menekültet küldenének.

Tisztában vannak a magyarországi szükséghelyzettel

Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője az intézmény hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján nem ismertetett konkrét számadatokat. Közölte ugyanakkor: Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért felelős EU-biztos még a hónap vége előtt Magyarországra utazik.

Avramopulosz a korábbi tervek szerint - amelyről Bertaud is említést tett a múlt héten - hétfőn tárgyalt volna Budapesten, és közölte volna az Európai Bizottság válaszát a nyolc millió eurós magyar támogatási kérelemre. Avramopulosz jelenleg Ausztriában tartózkodik, ahol délután sajtótájékoztatót tart. Natasha Bertaud megfogalmazása szerint nem sikerült megszervezni, hogy az EU-biztos ugyanazon a napon mindkét tagországban - Ausztriában és Magyarországon is - látogatást tegyen. Az ezzel kapcsolatos újságírói érdeklődésre azt válaszolta, hogy Dimitrisz Avramopulosz magyarországi útját még e hónapban le akarják bonyolítani, valamint a brüsszeli bizottság nem kíván késlekedni a magyar támogatáskérésre adandó válasszal.

Egy másik riporter azt kérdezte, támogatni akarja-e a bizottság Magyarországot a menekültek egy részének átvállalásával annak nyomán is, hogy "Orbán Viktor kemény irányvonalat követ". Natasha Bertaud válasza szerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény tisztában van azzal, milyen szükséghelyzet állt elő Magyarországon menekültügyben: az ország a második EU-ország lett a beáramló menekültek számát illetően. "Ezért Magyarország melletti szolidaritásunkat juttatjuk kifejezésre, miként tennénk azt bármely más EU-tagállam esetében is" - fogalmazott a brüsszeli szóvivő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?