Az Európai Bizottság 120 ezer menekült befogadását kéri

Az Európai Bizottság (EB) azt kéri a tagállamoktól, hogy a felgyorsult migrációs válságra tekintettel sürgősen fogadjanak be további 120 ezer menekültet - közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökséggel egy európai forrás.

A tájékoztatás szerint az Olaszországban, Magyarországon és Görögországban kialakult helyzet nagyon nyugtalanító, és az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye ezért tett javaslatot arra, hogy a tagállamok osszanak szét maguk között további 120 ezer menekültet. A javaslat várhatóan szeptember 9-én válik hivatalossá.

54 ezer menekültet Magyarországról, 50 400-at Görögországból, 15 600-at pedig Olaszországból kell befogadni - írta a Die Welt Online magas rangú uniós forrásra hivatkozva.

Jean-Claude Juncker EB-elnök jövő szerdán az Európai Parlament strasbourgi ülésén teszi meg javaslatát az intézkedésről az Európai Parlamentnek. Az elosztás szempontjai a népességszám, a gazdasági erő, a munkanélküliek száma és a menekültügyben elért eddigi eredmények lesznek. Eszerint a szabály szerint Németországnak 26 ezer új menekültet kellene befogadnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?