Már az orosz hadsereg is harcol az ukrán ellen

Az Egyesült Államok hazugsággal vádolta Moszkvát az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai helyzet súlyosbodása miatt összehívott rendkívüli ülésén. A BT néhány órával azt követően ült össze, hogy Petro Porosenko elnök bejelentése szerint Oroszország betört Ukrajnába. Az ukrán államfő állítását a NATO légi felvételekkel bizonyította. Percről percre.

13.45: Szergej Lavrov szerint Kijev semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hoyg orosz katonák lennének Ukrajnában, egy másik miniszter pedig gazdasági védelmi intézkedésekkel fenyegette meg az EU-t, ha nem teljesítik a követeléseiket.

13.00: Egyre keményebb harcok folynak Kelet-Ukrajnában. Orosz invázióról beszél az ukrán vezetés, miközben katonáikat több városban is körbezárták a szakadárok.

12.30: Ukrajna katonai támogatását sürgette Traian Băsescu pénteken a román nagykövetek éves találkozóján Bukarestben.

11.00: A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok - eleget téve az orosz elnök kérésének - pénteken beleegyeztek abba, hogy humanitárius folyosót nyissanak, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret.

9.00: Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében vannak már az orosz harckocsik - jelentette pénteken az ukrán média.

0.15: Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár csütörtöki telefonbeszélgetésükben egyetértett abban, hogy Oroszország felelős a kelet-ukrajnai erőszakért. Ezt az amerikai elnök közölte a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

23.50: Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit - jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban.

22.30: Rendkívüli ülést kezdett csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa az egyre mélyülő ukrajnai válságról. Az értekezlet kezdetén az világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese kijelentette, hogy a legújabb fejlemények "a konfliktus veszélyes terjedését" jelzik. 

20.30: Oroszország katonák tömegeit, harcjárműveket és nehézfegyverzetet küldött Ukrajnába, és ezzel gyakorlatilag lerohanta a szomszédos országot. Egyetlen összecsapásban száznál is több katona esett el - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik emberi jogi tanácsadója csütörtökön.

"Amikor emberek tömegei parancsnoki utasításra, harckocsikon, páncélozott harcjárműveken, nehézfegyverzetet használva egy másik ország területén tartózkodnak, átlépik a határt, azt én inváziónak tartom" - mondta Ella Poljakova a Reuters brit hírügynökségnek.

Poljakova a Vlagyimir Putyint emberi jogi ügyekben segítő tanácsadói testület tagja. Az által vezetett civilszervezet, a Szentpétervári Katona Anyák nevű csoport korábban egyébként Oroszország krími magatartását is bírálta, miután Moszkva márciusban annektálta Ukrajnától a félszigetet.

20.10: A 28 tagország és Ukrajna NATO-nagykövete rendkívüli tanácskozást tart pénteken az ukrajnai helyzetről – közölték csütörtökön Brüsszelben. Az ülést Ukrajna kezdeményezte.

20.00: Traian Băsescu értékelése szerint túlzás orosz invázióról beszélni Kelet-Ukrajnában. "Románia álláspontja szerint Oroszország nem támadta meg Ukrajnát. Az invázió nagy katonai egységek és a légierő bevetését jelentené" – mondta csütörtök esti sajtónyilatkozatában az államfő.

Băsescu leszögezte: Oroszország kétségtelenül beavatkozott az ukrán haderő és a szakadárok közötti katonai konfliktusba az utóbbiak jelentős támogatásával, és kétségbevonhatatlan az orosz katonai jelenlét Ukrajna területén. "Románia elítéli az orosz beavatkozást és támogatja Ukrajna területi épségének megőrzését" – jelentette ki.

19.40: Az EU szombati csúcstalálkozóján ismét napirendre veszik az Oroszország elleni szankciók ügyét - jelentette ki a német kancellár csütörtökön Berlinben. Angela Merkel elmondta: a kelet-ukrajnai helyzetről szóló jelentések "erősödő orosz katonai jelenlétről" szólnak, és arról, hogy újabb térségeket ért el a válság. Ezért ismét foglalkozni kell Moszkva elleni büntetőintézkedések ügyével.

19.39: Tagadta Oroszország Kelet-Ukrajnába való behatolását az orosz EBESZ-képviselő csütörtökön Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rendkívüli ülése után. "Egészen világosan megmondtuk, hogy Oroszországnak tíz határőr katona kivételével nincsenek csapatai Kelet-Ukrajnában" - mondta. Hozzátette: "a jelenlegi fejleményeket úgy tudom kommentálni, hogy mi sem megszállásban, sem csapatok küldésében nem vagyunk érdekeltek. Az erre vonatkozó nyugati aggályok mindenféle alapot nélkülöznek." (MTI)

19.31: Ha beigazolódik, hogy valóban orosz csapatok hatoltak be Ukrajna területére, akkor azt „a válság súlyos eszkalációjának tekintjük” – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtök esti közleményében. (MTI)

19.23: Kijevben több bank korlátozza a lakossági devizavásárlást, miután az orosz csapatok behatolásának hírére devizavásárlásba kezdtek az emberek. (Hvg)

19.20: Traian Băsescu román államfő csütörtök este fél 8-kor nyilatkozik az orosz-ukrán válság fejleményeiről.

19.00: Rendkívüli módon aggasztják az ukrajnai válság legutóbbi fejleményei, az orosz betörésekről érkező híradások az Európai Uniót - közölte az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön. Ukrajna korábban azt tudatta, hogy orosz egységek szálltak meg több települést Ukrajnában az Azovi-tenger partján.

"Megismételjük a felszólítást, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel minden ellenséges tevékenységgel a határ környékén. Ebbe nyilvánvalóan a fegyverek, felszerelések és katonai személyzet Oroszországból Ukrajnába küldése is beletartozik" - közölte Maja Kocijancic.

Hangsúlyozta, hogy a válságot politikai úton kell rendezni, Ukrajna területi egységének és szuverenitásának maradéktalan tiszteletben tartásával. Szombaton Brüsszelbe utazik Petro Porosenko ukrán elnök, a délután folyamán pedig az EU állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács rendkívüli találkozóján is szó lesz az ukrajnai helyzetről.

A NATO megerősítette az invázió hírét

18.10: Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú NATO-tisztviselő megerősítette Porosenkónak azt a korábbi bejelentését, miszerint elkezdődött az orosz invázió. Ezer fölé tehető az Ukrajna területén bevetett orosz katonák száma – közölte újságírókkal. A neve elhallgatását kérő forrás arról is beszélt, hogy ez ráadásul inkább konzervatív, óvatos becslés. Oroszország a szövetség információ szerint mintegy 20 ezer katonát vont össze nyugati szomszédja határánál.

A tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Moszkva nem hajlandó elfogadni, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták vereséget szenvedjenek, Oroszország pedig már nem csak a háttérből irányítja az eseményeket, hanem egyre leplezetlenebbül avatkozik be Ukrajnában.

A tisztviselő egy augusztus 23-án készült műholdfeltévelt is bemutatott, amelyen orosz önjáró lövegek láthatóak ukrán területen. Elmondta azt is, hogy ezekhez alaposan képzett személyzet szükséges, a kiképzés hónapokig tart, és “nagyon valószínűtlen”, hogy ezeket szeparatisták irányítanák.

Emellett a tisztviselő arról is beszélt, hogy egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az ukrán haderő az orosz hadsereg egységeivel is összetűzésbe került, ezzel gyakorlatilag a szeparatisták ellen folytatott küzdelem mellett második front nyílt az ukrajnai konfliktusban.

Moszkva tagadja a katonai mozgásokat

Kijevben már szerdán arról adtak hírt, hogy Oroszországból ismét katonák hatoltak be Ukrajna területére, ráadásul Donyeck megyének azon a déli határszakaszán, amelyet eddig az ukrán fegyveres erők tartottak ellenőrzésük alatt. Ukrán részről attól tartanak, hogy a hadművelet célja a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol elfoglalása.

Moszkva tagadja a katonai mozgásokat, miközben korábban jelezte: nem tűri el az Ukrajna többségében oroszok lakta keleti részén zajló felkelés leverését, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök számára hazájában jelentős politikai kudarccal érne fel - vélekedett a The New York Times.

Oroszország nyilvánvalóan igyekszik a szakadárok javára visszabillenteni a mérleg nyelvét - mondta az újságnak egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő. Az amerikai lap szerint egy nappal az ukrán válság megoldását célzó minszki találkozó után az orosz katonai mozgások miatt szertefoszlik az a remény, hogy a szemben álló felek közelebb kerültek az öt hónapja tartó konfliktus beszüntetéséhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?