Egyre véresebbek a harcok Ukrajnában (VIDEÓ)

Egyre keményebb harcok folynak Kelet-Ukrajnában. Orosz invázióról beszél az ukrán vezetés, miközben katonáikat több városban is körbezárták a szakadárok.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő szerint heves harcok folynak a terrorellenes erők és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták között Luhanszk városánál, valamint a Donyeck melletti Ilovajszknál, ahol csaknem egy hete tartják körbezárva a szakadárok az ukrán egységeket. Összecsapások zajlanak Luhanszk közelében két településnél, a várostól délre Lutuhinénél és keletre, az orosz határnál lévő Sztanicja Luhanszka településnél.

Ez a videó a körbezárt Iljovanszkból érkezett és a szakadárok és az ukrán kormányerők harca látható rajta:

http://www.youtube.com/watch?v=7brn_QKfW3c

Szemtanúk szerint Oroszországból három hadoszlop hatolt be Luhanszk városába, összesen 250-300 katonai járművel. Ezt a harcok alakulását nyomon követő  Prava Szprava (Igaz Ügy) nevű civilszervezet vezetője, Dmitro Sznehirjev közölte helybeliektől, illetve szervezete tagjaitól származó információkra hivatkozva.

Az Azovi-tenger partján fekvő ukrajnai Mariupol közelébe közben orosz harckocsik érkeztek - jelentette péntek reggel az ukrán média. A TSZN ukrán televízió híradása szerint az orosz csapatok a csütörtökön elfoglalt Novoazovszk városából Mariupolba indultak, és már 60 orosz harckocsi érkezett a városhoz, ahol újabb hídfőállást építenek ki.

Már 2500-nál is több halálos áldozata van a harcoknak. A legfrissebb, augusztus 27-ig beérkezett adatok szerint 2593-an haltak meg az összecsapásokban, és ha a lelőtt malajziai utasszállító repülőgép áldozatait is hozzáadjuk ehhez, akkor a szám a háromezerhez közelít. Ami a sebesülteket illeti, számuk 5956, közülük 38 gyermek.

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok a stratégiai fontosságú várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Bezimenne falut használják erre a célra. A területet védő ukrán katonák állásait aknavetőkkel lövik. A TSZN-nek nyilatkozó ukrán katonák azt állították, hogy nem szakadárok támadják őket, hanem hivatásos orosz katonák. "Egyértelműen orosz invázióról van szó. Erről meggyőződtünk tegnap, amikor Novoazovszkba orosz zászló alatt nyomultak be a harckocsik" - mondták.

Az ukrán fegyveres erők tagjai arra panaszkodtak, hogy nincs megfelelő fegyverzetük, amivel felvehetnék a harcot az előrenyomuló harckocsikkal szemben. "Nekünk csak kézi páncélelhárító gránátvetőink vannak, meg Kalasnyikov gépkarabélyaink" - mondták.

Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szerezet koordinátora Facebook-oldalán közölte: a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők aláaknázzák Mariupol környékét, hogy megállítsák az ellenséges harckocsikat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?