Pénzügyminiszter: nincs keret a gyermeknevelési pótlék megduplázására

Nincs pénz a gyermeknevelési pótlék megduplázására  hangoztatta Florin Cîțu pénzügyminiszter a Digi24 műsorában.

A szaktárca vezetője rámutatott: a kormány nem tudja előteremteni az ehhez szükséges pénzt, mert ennek költségeit nem foglalták bele a költségvetésbe. Értésre adta, a gyermeknevelési pótlék növelését előíró jogszabályt ezért alkotmányellenesnek tartják, írja a g4media.ro.

Florin Cîțu szerint a gyerekpénz megduplázása több mint 6 milliárd lejbe kerül. „Globális krízisben vagyunk. Honnan vegyük el ezt az összeget? Emeljük az adókat? Vegyünk el a beruházásokból vagy vegyünk fel még több hitelt? Arról senki nem beszél, hogy honnan teremtsük elő a pénzt” – vélekedett a miniszter. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) korábban jelezte: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a PNL-kormány ellen, ha augusztustól nem duplázza meg a gyerekpénzt. A parlament által megszavazott, a gyermekpénz növelését előíró törvény értelmében 2 éves, vagy fogyatékkal élő gyerekek esetében 3 éves korig 600 lejt, 2−18 év között 300 lejt és 3−18 év között fogyatékkal élő gyerekeknek pedig 600 lejre nőne az állami támogatás. 

Mint ismert, szerdán a képviselőház elutasította a gyerekpénz megduplázásának elhalasztását. Ha ez a törvény hatályba lép, akkor a gyermekpénzt már júliustól meg kellene dupláznia a kormánynak. A halasztás ellen szavazó RMDSZ képviselője, Csép Andrea azonban korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényt a parlamenti elfogadása utáni három napban a honatyák megtámadhatják az alkotmánybíróságon. 

Ha ez nem történik meg, a jogszabály az elnöki hivatalba kerül, és az államfőnek húsz napja van eldönteni: kihirdeti, megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy visszaküldi a parlamentbe. Így az is megtörténhet, hogy Klaus Iohannis csak júliusban hirdeti ki a törvényt, így a gyerekpénz csak augusztustól emelkedik. 

A képviselő azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy hiába kötelezi majd újból törvény a kormányt a gyerekpénz megemelésére, az Orban-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel ismét kitolja a jogszabály hatályba lépésének időpontját, vagy pedig egy minimális pótlékemelést irányoz elő. 

(Címlapi illusztráció forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?