Az RMDSZ ragaszkodik a gyerekpénz mielőbbi megduplázásához

Az RMDSZ megszavazza azt a törvényt, amellyel a parlament elutasítja a gyerekpénz megduplázásának elhalasztását – mondta el a Maszolnak Csép Andrea képviselő, a munkaügyi és szociális bizottságának titkára.

A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy a képviselőház szerdán délután tárgyalja döntő házként azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a kormány augusztus elsejére halasztotta a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény hatályba lépését.

„Egy felelős kormánynak meg kell találnia a forrásokat a gyerekpénz növelésére. A törvényeket a parlament hozza, a kormány feladata ezek gyakorlatba ültetése” – tájékoztatott az RMDSZ-frakció álláspontjáról Csép Andrea.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerdán már közölte, hogy a halasztás elutasítására szavaz, ezért Csép Andrea szerint a képviselőház nagy eséllyel el is fogadja a sürgőségi rendelet elutasításáról szóló törvényt. Ha ez a jogszabály hatályba lép, akkor a gyermekpénzt már júliustól meg kellene dupláznia a kormánynak.

Az RMDSZ képviselője azonban felhívta a figyelmet, hogy a törvényt a parlamenti elfogadása utáni három napban a honatyák megtámadhatják az alkotmánybíróságon. Ha ez nem történik meg, a jogszabály az elnöki hivatalba kerül, és az államfőnek húsz napja van eldönteni: kihirdeti, megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy visszaküldi a parlamentbe. Így az is megtörténhet, hogy Klaus Iohannis csak júliusban hirdeti ki a törvényt, így a gyerekpénz csak augusztustól emelkedik.

Csép Andrea emlékeztetett, hogy az államfő februrában kihirdette a gyerekpénz megduplázásáról szóló törvényt. Ám utána az Orban-kormány, arra hivatkozva, hogy nincs elkülönítve erre pénz a költségvetésben, egy sürgősségi rendelettel elhalasztotta augusztus elsejére a jogszabály hatályba lépését. "Pedig akkor még nem is volt koronavírus-járvány" – jegyezte meg a politikus.

Kérdésünkre a képviselő elképzelhetőnek nevezte, hogy hiába kötelezi majd újból törvény a kormányt a gyerekpénz megemelésére, az Orban-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel ismét kitolja a jogszabály hatályba lépésének időpontját, vagy pedig egy minimális pótlékemelést irányoz elő. "Ez a sürgősségi rendelet is hatályba lépne, de utólag a parlament ezt is elutasíthatja. A kormány elméletileg a végtelenségig űzhetné ezt a játékot, de a Nemzeti Liberális Párt ezt választási veszteségek nélkül nem teheti meg" – magyarázta Csép Andrea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?