PSD: megbuktatjuk a kormányt, ha augusztustól nem duplázza meg a gyerekpénzt

Felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy a vonatkozó törvényekben előírtaknak megfelelően duplázza meg a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) összegét augusztus 1-jétől, szeptember 1-jétől pedig növelje a nyugdíjakat, ellenkező esetben bizalmatlansági indítványt nyújt be az alakulat a kormány ellen.

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu vasárnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, egy nappal a nemzetközi gyermeknap előtt ismét figyelmeztetik az Orban-kormányt, hogy törvény kötelezi a gyermekpénz megkétszerezésére. "Ne lopják el a gyermekek pénzét! Ez egy megszerzett joguk a gyerekeknek, a törvény előírja az összeg megduplázását augusztus 1-jétől, mint ahogyan a nyugdíjak 40 százalékos emelését is szeptember 1-jétől" - fogalmazott.

Hozzátette, nem a gyermekek hibája, hogy az "inkompetens" PNL-kormány nem talál sem politikai, sem anyagi erőforrásokat a gyermekpénz megkétszerezésére.  "Mindannyian tudjuk, hogy hét hónap alatt a a kormány összesen mintegy 75 milliárd lej hitelt vett fel, azaz majdnem akkora összeget, mint a PSD-kormány három év alatt. Nem mondhatod, hogy nincs pénzed a gyermekpénz megduplázására vagy a nyugdíjak emelésére, miközben ennek a több mint 15 milliárd eurónak nincs világosan megszabott rendeltetése" - nyomatékosította.

A PSD szóvivője arról is beszélt, hogy jelenleg több mint 1,9 millió romániai nyugdíjasnak - azaz a járadékban részesülők 40 százalékának - 1000 lejnél kisebb a nyugdíja, ezért nekik szükségük van a 40 százalékos emelésre. Ha a kormány nem emeli a gyermekpénzt és a nyugdíjakat, a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene - szögezte le Romaşcanu.

Ludovic Orban kormányfő korábban kijelentette: a gyermeknevelési pótlék megduplázása a PSD „szuperpopulista” döntése volt. „Ez az intézkedés 7,3 milliárd lejbe kerül. Honnan kerítjük elő ezt az összeget? Nem lehet ugyanabban az évben kétszer is megduplázni a gyerekpénzt. Gazdasági alap nélkül ez nem lehetséges” – magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette: a kormány megpróbálja megnövelni ezt a pótlékot, de a döntés a költségvetés helyzetétől függ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?