Költségvetés-kiigazítás: nem kapnak a tanulók tanfelszerelésre pénzt, és drágul a kóla is

A tanügytől, az európai alapok minisztériumától és a szállítási tárcától vonja meg a kormány a legtöbb pénzt a költségvetés-kiegészítés tervezete szerint. A kormány adónöveléssel próbálja foldozgatni a hat hónap alatt közel 2 százalékosra (18,8 milliárd lejre) duzzadó költségvetési hiányt. Egy, a központi költségvetés bevételnövelését és kiadáscsökkentését célzó kormányrendelet-tervezet szerint a cigaretta és a magas cukor(édesítőszer)tartalmú üdítőitalok jövedéki adója nő, az eredeti tervekkel ellentétben viszont a speciális nyugdíjak megadóztatásáról lemondtak. Összefoglaljuk, hol húzzák össze a nadrágszíjat, és hol bővítik a keretet.

A kormány számításai szerint nagyobb lesz a GDP-növekedés a tervezettnél, tehát többet költhetnek az eredeti számításokhoz képest. Míg a költségvetés elkészítésekor 1.022 milliárd lejes GDP-vel számoltak az idei évre, a költségvetés kiigazításakor már 1.031 milliárd lejjel kalkulálnak. A Ziarul Financiar összeállítása szerint a nagyobb GDP nem a nagyobb gazdasági növekedésnek köszönhető, hanem mert a kormány úgy döntött: az eredetileg előrevetített GDP-t kiigazítja az inflációval. A kabinet továbbra is 2,76 százalékos költségvetési deficittel számol.

Adónöveléssel tömik be a lyukakat

A kormány a költségvetés kiigazításának tervezetét úgy állította össze, hogy eleve beleszámolta a tervezett adónöveléseket. Számításaik szerint plusz bevételekre tesznek szert a bankokra kirótt különadóból (kapzsisági adó, plusz 300 millió lej), ugyanakkor a cigaretta és a magas cukor(édesítőszer)tartalmú üdítőitalok szeptembertől megemelt jövedéki adójából (plusz 500 millió lej). Az adóhatóság arra számít, hogy még hatékonyabban tudja begyűjteni a profitadót és az ÁFÁ-t (TVA).

A központi költségvetés bevételnövelését és kiadáscsökkenését célzó kormányrendelet-tervezet szerint felére csökkentik az államtitkárságoknál betöltött tisztségek számát. Ugyanakkor korlátozzák az új állások számát a hatóságoknál és közintézményeknél, és megtiltják, hogy az alkalmazottaknak közpénzből mobilszolgáltatást biztosítsanak.

Bár maga a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici jelentette be korábban, hogy megadózzák a különnyugdíjakat a költségvetés-kiegészítéssel egyidőben, erre végül nem kerül sor. Mint ahogy a dokumentum szerint nem szigorítják a diákok ingyenes utaztatását a vonatokon.

A központi költségvetés bevételnövelését és kiadáscsökkenését célzó kormányrendelet-tervezet arról is rendelkezik, hogy fizetésemelésben részesülnek azok a pedagógusok, akik szimultán oktatnak. Eszerint ha egyidőben 2 osztályt tanítanak, 7 százalékkal nő az alapbérük, ha 3 összevont osztályt, akkor tíz százalékkal, ha négyet, akkor 15 százalékkal, ha ötöt, akkor 20 százalékkal.

A tanügy a legnagyobb vesztes

A legtöbb pénzt, 1 milliárd lejt a tanügytől vonnak meg a kiigazításkor. A tervezet szerint 400 millió lejjel csökkentik a személyzeti kiadásokat, ugyanakkor nem kapnak a tanulók első osztálytól tizenkettedikig 250 lejes tanszertámogatást, hiába tették közzé, majd vonták vissza az erre vonatkozó tervezetet. Ez utóbbi program 400-600 millió lejbe került volna.

Az európai uniós alapok minisztériuma közel 700 millió lejt veszít, ez utóbbi összegből 660 millió lejt vissza nem térítendő támogatásokra kellett volna fordítani. A kutatási minisztérium 370 millió lejjel rövidül, a pénz nagy részét uniós finanszírozású projektekre kellett volna fordítani. A mezőgazdasági tárcától 300 millió lejt vonnak el, a szállításügytől 130 milliót. Ez utóbbi nagy részét szintén uniós finanszírozású projektekre kellett volna fordítani.

Az üzleti környezetért felelős minisztérium 243 millió lejt veszít, a gazdasági minisztérium 225,6 millió lejjel kap kevesebbet. A kormányfőtitkárság költségvetése 143,6 millió lejjel lesz kevesebb, a víz- és erdőgazdálkodási tárca 138,9 millió lejjel kevesebből működik.

Hol lesz több pénz?

A költségvetés-kiigazítás egyik nyertese a SRI, ahol személyzeti kiadásokra, tehát fizetésekre, nyugdíjakra plusz 400 millió lejt juttat a kormány. Az önkormányzatok 2,637 milliárd lejjel kapnak többet.

A pénzügyminisztériumnak 2,243 milliárd lejjel juttatnak többet: ebből 2,15 milliárd lej Románia hozzájárulása az Európai Unió költségvetéséhez. Ez utóbbi összeg azért ekkora, mert a kormány az idei évi költségvetés elfogadásakor elszámolta magát. 566,352 millió lejjel növelték a kormány rendelkezésére álló költségvetési tartalékalapot, 56,734 millió lejjel bővítették a felvett kölcsönök visszafizetéséhez szükséges keretet.

A fejlesztési minisztérium 970,5 millió lejt kap pluszba, a munkaügyi minisztérium 326,4 millió lejjel kap többet. A környezetvédelmi minisztérium költségvetését 92,2 millió lejjel növelték, amelybe belefoglalták a járművek környezetvédelmi illetékeként beszedett összegek megtérítését. A bel- és a külügyminisztérium költségvetését aktualizálták, hogy az idei törvénymódosítások értelmében tudják megszervezni a novemberben esedékes államelnök-választásokat. A tervezeteket itt böngészheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?