Elkészült a tervezet: szeptembertől nőni fog a cigaretta és a cukrozott üdítőitalok ára

Nőni fog szeptembertől a cigaretta és a magas cukortartalmú üdítőitalok jövedéki adója - áll a költségvetés-kiegészítés tervezetében. Az adónövelés a termékek árának emelkedését fogja maga után vonni. 

Elkerülhetetlen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése, mert máskülönben kötelezettségszegési eljárás (infringement) indulhatott volna az ország ellen, mert nem hozta törvénykezését összhangba az Európai Unió irányelveivel - jelentette be kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Az adónövelésre vonatkozó tervezetet itt böngészheti. 

"Nem szeretem az adókat és az illetékeket, és nem növelem sem ezek számát, sem ezek összegét' - nyilatkozta a miniszter, aki szerint 'egyetlen érvük sincs' azoknak az 'őrülteknek és hozzá nem értőknek', akik ennek ellenkezőjét írják róla a Facebookon. A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét 2019. szeptember 1-jétől ezer szálanként 483,74 lej lejről 503,97 lejre emelik, mert jelenleg - az Európai Unió irányelvétől eltérően - a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó nem teszi ki súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár (16,8 lej/csomag) legalább 60 százalékát. Az irányelvet legkésőbb 2017. december 31-éig alkalmaznia kellett volna Romániának - állítja a minisztérium. 

Az indoklás szerint a cigaretta jövedéki adójának növelése ebben az évben 159,4 millió lej, a következő évben 699,6 millió lej, 2021-ben pedig 857,4 millió lej pluszjövedelmet hoz a költségvetésbe. 

A gyártók másképp látják

A JTI Románia cigarettagyártó cég közölte, hogy a kormány azon szándéka, hogy előre hozza a jövedéki adó növelését, amely januártól lehetett volna esedékes, felrúgja az adó kiszámíthatóság elvét és az üzleti terveket. A cigarettagyártó vitatja, hogy a hatóságok az európai unió irányelveinek akarnának megfelelni. 

"Arra lehetett számítani, hogy a jövedéki adó 2020 januárjában nő, nem szeptemberben, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva. Ha a jövedéki adót januárban emelnék, a gyártóknak lenne idejük módosítani üzleti tervüket. (...) Nem vonjuk kétségbe a kormány azon jogát, hogy emelje az adókat és törvénykövető magatartást tanúsítunk, de egyensúlyt és kiszámíthatóságot kérünk' - nyilatkozta Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója. 

Ugyanez a rendelet növeli a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is. Az indoklás szerint a kormány nem támogatja az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, a bejövő plusz jövedelmet pedig az oktatásra és egészségügyre fordítják. Az intézkedés kezdeményezői szerint az Európai Unióban a felnőtt népesség 52%-a túlsúlyos, és ebből az arányból 17% elhízással küzd. Aggasztó adatok vannak a gyermekkori elhízásról is, amelynek jelentős következményei vannak a jövő felnőttjének egészségére. 

A pénzügyminisztérium becslései szerint a magas cukortartalmú üdítőitalok jövedéki adója 320 millió lejes pluszbevételt jelent a költségvetésnek. 

Az üdítőitalt gyártók és forgalmazók országos szövetsége ezzel szemben 'diszkriminatívnak és aránytalannak' nevezte a tervezett intézkedést és rámutatott, hogy az üdítőitalok átlagosan egy felnőtt napi kalóriabevitelének csupán 3%-át teszik ki, és úgy tűnik, hogy az adókivetés egyetlen célja az állami költségvetés bevételeinek növelése. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?