Miért van szükség megszorításokra a költségvetés-kiegészítéskor?

 

Az idei év első 5 hónapjában közel 15 milliárd lejre nőtt a költségvetési hiány, ez az összeg meghaladja a betervezett deficit felét - tájékoztat a Ziarul Financiar. Amennyiben a kormány nem tesz szert plusz bevételekre, megszorításokra lesz szükség.

Az első 5 hónapban a bevételek 11,6 százalékkal nőttek, ám a kiadások 16,3 százalékkal, így a deficit a GDP 1,43 százalékára duzzadt. Az első 6 hónapban a hiány már elérte a 18,8 milliárd lejt, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó 6 hónapon a kormány csak 9,5 milliárd lejjel növelheti a deficitet. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a szeptembertől életbe lépő új nyugdíjtörvénnyel járó plusz 8,6 milliárd lejes kiadást már eleve beleszámolták a költségvetésbe.

Bár még mindig nem tudni, hogyan fog kinézni a hónap végére várt költségvetés-kiegészítés, Eugen Teodorovici a Mediafax hírügynökségnek kedden elmondta, egy sor megszorító intézkedést hoznak az államtitkárságok szintjén. A tárcavezető hozzátette, a helyi önkormányzatok megkapják a megígért 1,5 milliárd lejes plusz keretet.

A megszorításokkal együtt a diákok ingyenes vasúti utaztatásán és a különnyugdíjakon is módosítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?