FRISSÍTVE- Klaus Johannis leváltotta a korrupcióellenes ügyészség főügyészét

FRISSÍTVE: Elnöki rendelettel leváltotta tisztségéből Klaus Johannis államfő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruța Kövesit – közölte hétfőn az elnöki hivatal szóvivője. 

Rövid sajtónyilatkozatában Mădălina Dobrovolschi emlékeztetett arra, hogy Laura Codruța Kövesi menesztésére egy alkotmánybírósági határozat kötelezte az államfőt. A szóvivő hangsúlyozta: az elnök fontosnak tartja, hogy Romániában érvényesüljön a jogállam, a korrupcióellenes harc ne akadjon el, az alkotmánybíróság döntéseit pedig nemcsak az államfőnek, hanem a parlamenti többségnek is tiszteletben kell tartania, amikor a jogállamiságot megrengető törvénymódosításokról dönt.


"A korrupció kihat az állampolgárok életére és Románia fejlődésére. A közpénzeket nem lehet saját vagy csoportérdekekre használni, a közpénzek eltérítésének következménye a kórházak, iskolák, autópályák és a hatékony közigazgatás hiánya. Klaus Iohannis államfő felhívja a figyelmet, hogy az korrupcióellenes ügyészség főügyészének nevétől függetlenül az intézménynek kötelessége folytatni tevékenységét" - fogalmazott Dobrovolschi. 

Hozzátette, az államfő kitart amellett, hogy Romániának olyan országnak kell maradnia, amelyben a törvény és az alkotmány mindenek felett áll. "A korrupció elleni küzdelemben részt vevő egyik intézményt sem szabad nyomásgyakorlásnak vagy hiteltelenítési kísérleteknek kitenni. Klaus Iohannis államfő hangsúlyozza, hogy Romániának jogállamnak kell maradnia" - mondta a szóvivő. 

Az elnöki hivatal bejelentésének előzménye, hogy az utóbbi napokban hangsúlyosan felmerült a koalícióban Klaus Johannis tisztségéből való felfüggesztésének lehetősége. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábbi bejelentése szerint éppen hétfőn kellett volna erről dönteniük a kormánypártok vezetőinek. A felfüggesztésnek az adott volna jogalapot, hogy az államfő nem tartja be a Kövesi leváltásáról szóló alkotmánybírósági határozatot.

 Az igazságügyi miniszter februárban kezdeményezte Kövesi leváltását, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezette a DNA-t. Johannis azt mondta: nem győzték meg a miniszter érvei, ezért nem hajlandó elmozdítani a főügyészt. A miniszter szerint erre nem lett volna joga, emiatt bepanaszolta az alkotmánybíróságnál, amely a miniszter javára döntött, és Iohannist a főügyész felmentésére kötelezte.

Eugen Tomac sajnálja Johannis döntését

Az elnöki hivatal bejelentésére első között Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke reagált, aki sajnálatosnak nevezte Klaus Johannis döntését, de hozzátette: az államfőnek tiszteletben kell tartania az alkotmánybíróság határozatait.

„Helyesen kell értelmezni Klaus Johannis mai rendeletét. Sajnálatos döntés a DNA főügyészének leváltása, de az államfőnek szavatolnia kell a törvények és így az alkotmánybíróság döntéseinek alkalmazását. Az Európai Unióban mindenről lehet tárgyalni, kivéve az alkotmánybíróság döntéseit, tehát az elnök nem tett egyebet, mint tiszteletben tartotta a jogállam egyik alapelvét, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció saját érdekeit szem előtt tartó törvénykezdeményezéseivel egyre távolabb sodorja a polgárokat az igazságszolgáltatástól. Tehát nem a PSD-ALDE-koalíció győzelméről van szó, hanem arról, hogy az államfő kiállt a jogállam mellett, és hozott egy nehéz és sajnálatos döntést” – nyilatkozta az Agepresnek hírügynökségnek Eugen Tomac.

Kövesi 2013 óta áll a DNA élén, második - meg nem hosszabbítható - mandátuma jövő tavasszal mindenképpen lejárt volna. Vezetésével a - 200 ezer eurót meghaladó kért okozó vagy köztisztviselőket érintő - nagykorrupciós ügyekben illetékes DNA évről évre megdöntötte saját rekordjait, ami a bíróság elé állított, illetve elítélt polgármesterek, törvényhozók, kormánytagok, rendőrök és bírák számát illeti.

Dan Barna: az elnök csak betartott egy alkotmánybírósági döntést

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint Klaus Johannis államfő "normálisan" járt el a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére vonatkozó rendelet aláírásával, hiszen betartotta az alkotmánybíróság határozatát.

"Az elnök csak betartott egy alkotmánybírósági döntést. Ez teljesen normális. Ezen túlmenően azonban sokkal súlyosabb a helyzet, a jelenlegi kontextus" - fogalmazott az USR-elnök. Dan Barna hozzátette, másfél éve folyamatosan utcai tüntetések vannak Romániában, társadalmi feszültség jellemzi az országot.

 A pártvezető szerint "kötelező módon" ki kell írni egy, az igazságüggyel kapcsolatos referendumot az alakulat által is támogatott, Büntetőügyesek nélküli közéletet polgári kezdeményezés alapján. "Az állampolgároknak véleményt kell nyilvánítaniuk arról, hogy a Dragnea és Tăriceanu által javasolt bűnözői államot akarnak, vagy olyan országot, amelyben a demokrácia és a törvény uralkodik" - mondta.

Vosganian: az államfőnek nem volt választási lehetősége

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője, Varujan Vosganian képviselő szerint a DNA főügyészének leváltása az alkotmánybíróság döntésének természetes következménye, az államfőnek pedig „nem volt választási lehetősége”.

„Az ALDE szerint a DNA főügyészének leváltása az alkotmánybíróság döntésének természetes következménye. Az államfőnek nem volt választási lehetősége, mert bizonytalankodása ellenére tisztában volt azzal, hogy az alkotmánybíróság döntésének be nem tartását nem nézné jó szemmel egyetlen hazai vagy külföldi jogi vagy politikai fórum sem. Emiatt úgy gondoljuk, hogy ezt a rendeletet az alkotmánybíróság döntésének közzététele után azonnal ki kellett volna adni, és akkor elkerülhető lett volna ez a feltételezésektől hemzsegő időszak, amely csak felkorbácsolta az indulatokat és olyan politikai energiákat kötött le, amelyeket más területeken lehetett volna hasznosítani” - nyilatkozta az Agerpresnek Vosganian.

Kelemen: egy erős intézmény nem függhet egyetlen személytől

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke biztos volt benne, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróságnak a DNA főügyésze leváltására vonatkozó döntését - nyilatkozta hétfőn Kolozsváron az Agerpres hírügynökség megkeresésére. A politikus hozzátette: egy erős intézmény tevékenysége nem függhet egyetlen személytől.

A szövetségi elnök rámutatott, az alkotmánybíróság döntéseinek be nem tartása - függetlenül attól, hogy azokkal egyetértünk-e vagy sem - anarchiához vezet. „Én meg voltam győződve arról, hogy az államfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, idő kérdése volt az egész. Egy erős intézmény tevékenysége nem függ a vezető személyétől. A DNA fontos intézmény, ha a szabályok világosak, ha jó a felépítése, nincs, amiért azt mondanom, hogy most tragédia fog történni. Tehát az államfő csak betartotta az alkotmánybíróság döntését. Ennyi” - nyilatkozta Kelemen.

A PNL tudomásul vette Kövesi leváltását

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Klaus Johannis elnök személyes érdekei elé helyezte Románia érdekeit. "A PNL tudomásul vette Klaus Iohannis rendeletét, amellyel gyakorlatba ülteti az alkotmánybíróság döntését. Meg vagyunk győződve arról, hogy az elnök alaposan kielemezte a helyzetet, mielőtt ezt a döntést meghozta. A mi nézőpontunk szerint Klaus Iohannis államfő személyes érdekei elé helyezte Románia érdekeit, mert ha megtagadja az alkotmánybírósági döntés életbe ültetését, olyan folyamatokat indíthatott volna el (...), amelyek a román társadalom megosztásához vezethettek volna, és megkérdőjelezték volna a román uniós elnökség megfelelő ellátását' - fogalmazott Orban. 

Kifejtette: Johannis államfő továbbra is a jogállam, az emberi jogok és szabadságok elkötelezett védelmezője marad, a kormánykoalíciónak pedig most már nincs ürügye arra, hogy a tisztségből való felfüggesztését kezdeményezze. "A PNL továbbra is folytatja harcát a Dragnea-klánnal, a jelenlegi kormánytöbbséggel, amely Románia sírásója. A PNL minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy elérjen néhány kiemelt célt: hogy ne lépjenek érvénybe az igazságszolgáltatási törvények, ne lépjenek érvénybe a büntető törvénykönyvek, hogy véget vessenek a folyamatos támadásoknak, amelyeket a kormánytöbbség a romániai intézmények és a demokrácia ellen intéz' - jelentette ki Orban. 

A PNL elnöke figyelmeztette azokat, akik örömünnepet ülnek, hogy "nem ússzák meg", a törvény keze utoléri őket, és felszólította azokat, akiknek csalódást okozott az államfő döntése, hogy a ne adják fel, mert "a demokráciáért, a szabadságokért és jogokért, a független igazságszolgáltatásért vívott harc folytatódik".

Végre megszólalt Liviu Dragnea is

A Szociáldemokrata Párton (PSD) és a koalíción belül is folytatódnak a tárgyalások Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztéséről - nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök állítása szerint telefonon értesült az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztéséről. Dragnea rámutatott, nem csak ennek a döntésnek a halogatása indokolná az elnök felfüggesztésének kezdeményezését, hanem „alkotmánysértéseinek összessége”.

„Hogy csak egy példát említsek: szokássá vált nála, hogy akadályoz és késleltet a parlament által hozott minden törvényt és a kormány szinte minden kezdeményezését. A párton belül folytatjuk a tárgyalásokat a felfüggesztésről, és a koalícióban is egyeztetünk a témáról” – fogalmazott a PSD-elnök, hangsúlyozva, hogy „ez egy nagyon komoly kezdeményezés”.

Kapcsolódók

Kimaradt?