Kövesi leváltása: végre megszólalt Liviu Dragnea is

A Szociáldemokrata Párton (PSD) és a koalíción belül is folytatódnak a tárgyalások Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztéséről - nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök állítása szerint telefonon értesült az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztéséről. Dragnea rámutatott, nem csak ennek a döntésnek a halogatása indokolná az elnök felfüggesztésének kezdeményezését, hanem „alkotmánysértéseinek összessége”.

„Hogy csak egy példát említsek: szokássá vált nála, hogy akadályoz és késleltet a parlament által hozott minden törvényt és a kormány szinte minden kezdeményezését. A párton belül folytatjuk a tárgyalásokat a felfüggesztésről, és a koalícióban is egyeztetünk a témáról” – fogalmazott a PSD-elnök, hangsúlyozva, hogy „ez egy nagyon komoly kezdeményezés”.

Dragnea szerint Klaus Johannis „régóta” nem tartja be az alkotmányt, nem képes a „pártok fölött álló elnök” lenni, nem közvetít az államhatalmak között. A PSD-elnök ama meggyőződésének is hangot adott, hogy ha a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztése „őszinte lépés” lenne Johannis részéről, nem halogatta volna harminc napig az erről szóló rendelet aláírását. Dragnea szerint különféle „személyes számítások, nyomásgyakorlások” késztették az elnököt arra, hogy végül mégis eleget tegyen az alkotmánybíróság döntésének. „Mivel nem akkor tette ezt meg, amikor meg kellett volna, azt jelenti, hogy valami történt közben” – mondta Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy Kövesi leváltásával „megsemmisült-e a párhuzamos állam”, Dragnea azt mondta, „ez a polip annál nagyobb”, és semmi garancia nincs arra, hogy az új korrupcióellenes főügyész nem lesz a párhuzamos állam része.

„Nem elég és csalóka is csak arról beszélni, hogy ki vezeti a DNA-t. Mindez rendszer, hozzáállás kérdése. Az én nézőpontom szerint az az állam nevezhető jogállamnak, amelyben a törvény az úr, és amelyben minden állampolgár bízhat abban, hogy ha ártatlan, nem esik baja. Ez az egyik nagy probléma nálunk: a terror, a bizonytalanság. (...) Az új igazságügyi törvények éppen ezt akarják kiküszöbölni. Néha merülnek fel kérdések, megtörtént ez a menesztés is, de mi történik azokkal, akik aláírták a megállapodásokat (a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészségek közötti együttműködési megállapodások - szerk. megj.), akik gyakorlatba ültették, akik alkalmazták azokat” - tette fel a kérdést Dragnea. 

Kapcsolódók

Kimaradt?