Johannis: Gabriel Opreának le kellene mondania

Klaus Johannis államfő nem tudja, hogy a szenátus házszabályzata lehetővé teszi-e azt, hogy a honatyák újra szavazzanak a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított Gabriel Oprea mentelmi jogának megvonásáról, viszont - úgy véli - a társadalomban felgyűlt feszültséget enyhítené, ha a volt belügyminiszter lemondana szenátori mandátumáról.

Mint korábban írtuk, a felsőház kedden elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azon kérését, hogy vonják meg Gabriel Oprea mentelmi jogát annak érdekében, hogy bűnvádi eljárást indíthassanak a volt belügyminiszter ellen. A PNL és az RMDSZ honatyáinak kivételével minden pártnak „megesett a szíve” Opreábn, aki - mint utóbb kiderült - körSMS-ben kérte kollégáit arra, hogy ne adják ki az igazságszolgáltatásnak. A voks kimenetele óriási felhábodást váltott ki, a főváros mellett Kolozsváron is utcára vonultak az emberek. A tömeges megmozdulás láttán pénteken reggel az érintett azzal a kéréssel fordult a szenátus vezetőségéhez, hogy szavazzanak újra mentelmi jogáról. 

„Oprea úr helyzetét nem lehet egykönnyen megoldani. Nem tudom, hogy procedurálisan van-e lehetőség arra, hogy a szenátusban megismételjék a mentelmi jog megvonásáról tartott szavazást, de az érintettnek mindig ott a lemondás lehetősége” – fogalmazott Klaus Johannis. Az államfő bírálta a szenátust amiért ismételten megtagadta a DNA ilyen jellegű kéréseit. „Nagyon szomorú, dühös vagyok azért, hogy a szenátus nem értette meg miről van szó; a szenátorok a párt utasítására szavaznak, egyes honatyáknak nyíltan igazságszolgáltatás-ellenes megszólalásaik vannak” – fakadt ki Johannis, aki felhívta arra a figyelmet, hogy a parlamentben nem a honatyák bűnösségéről szavaznak, erről a tárgyalótermekben kellene ítéletnek születnie.

Klaus Johannis arra kérte a szavazókat, hogy olyan pártokra szavazzanak a december 11-i parlamenti választásokon, amelyeknek a listáin nincsenek olyan személyek, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással. 

A korrupcióellenes ügyészség szeptember elsején vádolta meg a volt belügyminisztert gondatlanságból elkövetett emberöléssel. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?