Oprea-ellenes tüntetés: „A kommunizmus nem halt meg, itt van köztünk”

Kibeszélős tüntetést tartottak csütörtök este hattól Kolozsvár Főterén, ahol körülbelül négyszázan vonultak utcára. A kolozsváriak így tiltakoztak az ellen, hogy hétfőn a szenátus nem vonta meg Gabriel Oprea mentelmi jogát, így a vádhatóság nem indíthat ellene eljárást gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A korrupcióellenes ügyészség szeptember elsején vádolta meg a volt belügyminisztert. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettes tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott, és életét vesztette.

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik, így mentelmi joga van. A felsőház jogi bizottsága támogatta a mentelmi jog megvonását, ám hétfőn a plénum másképpen szavazott.

Senki sem állhat a törvények fölött

Kolozsváron a tüntetés szervezői leszögezték, egyetlen politikai pártot sem támogatnak a tiltakozással, a megmozdulás teljesen civil kezdeményezés. Azért vagyunk itt, mert felelős politikai osztályt szeretnénk - hangzott el.

Az egyik tiltakozó szerint az a parlament, amely védőbástyát von egy olyan honatya köré, aki visszaélt hatalmával, az többé már nem képviseli a szavazópolgárokat.

Hogy egy honatya megszegte-e a törvényt, csakis a bíróság döntheti el, semmiképp sem a parlament - hangsúlyozta a tüntető, akit többször is megtapsolt a Mátyás-szoborcsoport előtt félkörben álló tömeg. „Súlyosan sérül Romániában a demokrácia alapja, a hatalmi ága szétválasztásának elve. Milyen ország az, ahol a törvényhozók döntik el, hogy valaki megsértett-e jogszabályokat vagy sem? Ezek az emberek ellopják a jövőnket” - mutatott rá.

Erre a szavakra a tüntetők a következők skandálásába kezdtek: Becsületességet akarunk, nem immunitást!, A kommunizmus nem halt meg, itt van köztünk, Elegünk van abból, hogy loptok!, Szolidaritást!, Veled vagyunk, Laura!, DNA, ne állj le!, Az összes párt ugyanaz a nyomorúság!.

Egy fiatal felszólaló elmondta, elsősorban nem azért vonult ki a térre, mert szolidarizálni akar egy olyan honfitársával, aki „őszintén szólva egy barom miatt halt meg”, hanem mert azt szeretné, ha változna valami Romániában. „Esténként a szüleimmel beszélgetve sokszor mondogatom, elhagyom ezt az országot, mert hülyeségekre fizetjük az adót. A válasz erre az, hogy dehát Olaszországban is adót kell fizetni, nem csak Romániában. Csakhogy ott vannak rendes korházak, iskolák, itt meg mit látunk a híradóban? Hogy gyermekek esnek bele az óvoda kinti vécéjének fekáliájába. Azt szeretném, ha ez megváltozna” - magyarázta a tüntető.

A parlament tükröt mutat

Egy fiatal lány két dolgot emelt ki rövid megszólalásában. „Szomorúsággal kell megállapítanom, hogy az a sok szenny, amely Románia parlamentjében megmutatkozik, tükröt mutat. Tükröt mutat a romániai társadalomról, hiszen ezeket az embereket mi választottuk meg. Éppen ezért arra kérek minden szülőt, nagyszülőt, hogy jól gondolja meg, kire üti a pecsétet, mert ezzel akár gyermeke halálos ítéletét is aláírhatja” - mutatott rá. Hozzátette, a fiataloknak sokkal inkább bele kellene kapcsolódniuk a politikába.

Kérte, hogy egyszer és mindenkorra vessenek véget a szuperimmunitásnak, hiszen senki sem állhat a törvények fölött. „Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás végezze a feladatát. A korrupció előbb vagy utóbb, de öl, ez számtalanszor bebizonyosodott, gondoljunk csak a HexiPharmára, vagy akár a Coletivre" - mondta.

Egy másik felszólaló szerint hiba lenne minden honatyát egy kalap alá venni, de azt hozzátette, hogy túl sokszor élt vissza a hatalmával a parlament. Románia parlamentje a tolvajok háza lett - kiabálta a tömeg.

Miután a tiltakozók kézfelemeléssel megszavazták, hogy felvonulnak a városban, engedély híján úgy, mint egy baráti társaság, amely hangot ad elégedetlenségének, hét órakor elindultak a térről.

Több városban tüntettek

Kolozsvárral egy időben több városban is tiltakozást szerveztek, így a fővárosban,  Temesváron, Brassóban, Konstancán, Krajován és Iasi-ban. Bukarestben körülbelül négyezren tüntettek a parlament épülete előtt, amelyet csendőrök sorfala védett. A megmozdulásra több motorbiciklis is begördült.

Időközben Gabriel Oprea Facebook-oldalán jelezte, kérni fogja a házelnöktől a mentelmi joga megvonásáról tartott szenátusi szavazás megismétlését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?