Kovács Péter: becsületbeli kérdés Bunta Levente lemondása

FRISSÍTVE: Az RMDSZ színeiben már biztos nem pályázik újabb mandátumra Székelyudvarhely polgármestere. Bunta Levente kedd délután Facebook-oldalán közölte, hogy nem indul az előválasztáson. Utalt viszont arra, hogy függetlenként próbálkozhat újabb mandátumszerzéssel. Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter szerint a bejelentése után becsületbeli kérdés Bunta lemondása a városi szervezet éléről.

„A megosztási kísérlet, a helyi RMDSZ döntéseinek figyelmen kívül hagyása, a szabályzatok Széki RMDSZ általi önkényes értelmezése miatt (…) úgy döntöttem, nem jelentkezem az RMDSZ polgármesteri előválasztására jelöltként” – írta kedd délután Facebook-oldalára Bunta Levente.

Székelyudvarhely polgármestere és a városi szervezet elnöke a bejelentésében az Udvarhelyszéki RMDSZ-szel fennálló konfliktusra utalt. Ismert, hogy a területi szervezet korábban úgy döntött: a március 13-ra kitűzött előválasztáson nem csak RMDSZ tagok szavazhatnak. „A szírek ne szóljanak bele dolgainkba” ellenérvvel Bunta Levente ezt elutasította, és a városi szervezet küldöttgyűlésével elfogadtatta, hogy csak RMDSZ-tagok szavazhassanak. Ezt a határozatot utólag a területi szervezet érvénytelenítette, amire Buntáék az előválasztás bojkottjának bejelentésével válaszoltak.

Facebook-bejegyzése szerint a polgármester több mint 1300 támogató aláírást gyűjtött össze az előválasztáson való induláshoz, ennek ellenére nem vesz részt a megmérettetésen. Célzott ugyanakkor arra, hogy függetlenként próbálkozik újabb mandátum megszerzésével. „Ezek az aláírások, támogatások (...) arra biztatnak, hogy tovább képviseljem a székelyudvarhelyieket. Jó a közösségért dolgozni, én erre szegődtem el, és meggyőződésem, hogy a következőkben is ez fog számítani” – írta a közösségi oldalra.

„Bunta megijedt a székelyudvarhelyiektől”

A polgármester bejelentésére az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond úgy reagált: Bunta Levente szerinte fél részt venni egy olyan előválasztáson, amelyen nem csak az RMDSZ-tagok szavazhatnak.

„Egyértelművé vált, hogy az elmúlt hetek konfliktusát ki és miért gerjesztette. Bunta Levente megijedt a székelyudvarhelyi emberektől” – nyilatkozta a Maszolnak. Az ügyvezető elnök szerint a polgármester nem tudta összegyűjteni az 1300 aláírást, amiről beszél, és ezért nem tette le a jelentkezési iratcsomóját. „Elfogyott a közösségi támogatás a polgármester mögül” – fogalmazott Bíró Barna Botond.

Az ügyvezető elnök ugyanakkor kilátásba helyezte Bunta Levente leváltását a városi RMDSZ éléről. Arra hivatkozott, hogy a polgármester az RMDSZ elnöki tisztségét építő munka helyett a szervezet rombolására használja.

Kovács Péter: Buntának le kell mondania

Az RMDSZ ügyvezető elnöke csalódottan vette tudomásul Bunta Levente bejelentését. „Azt hittem, hogy sokkal erősebb RMDSZ-es identitása van annál, hogy egyik pillanatról a másikra hátat fordítson a szövetségnek” – jelentette ki Kovács Péter szerdán a Maszolnak. Emlékeztetett arra, hogy Bunta Levente korábban az RMDSZ területi elnöke, megyei tanácselnök is volt, ezért érthetetlen számára a polgármester lépése.

Az ügyvezető elnök reméli, hogy Bunta Levente záros határidőn belül beadja a lemondását a városi szervezet elnöki tiszstégéből. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a polgármester Facebook-oldalára azt írta: Székelyudvarhelynek nincs szüksége az RMDSZ-re. „Súlyos összeférhetlenség áll fent Bunta Levente esetében. Az alapszabályzatunk szerint a városi szervezet elnöke a tanácsosi jelöltlista vezetője, a polgármester pedig függetlenként –  vagy PSD-s színekben, ezt még nem tudjuk – indulna az RMDSZ ellenében a választásokon. Ezt az ellentmondást fel kell oldania, becsületbeli kérdés Bunta lemondása” – magyarázta Kovács Péter. Kérdésünkre hozzátette: ha a politikus nem mond le a városi szervezet éléről, akkor az alapszabályzat lehetőséget ad a leváltására.

Nincs értelme előválasztásnak

Az ügyvezető elnök a történtek után nem látja értelmét az előválasztásnak Székelyudvarhelyen. Ezt azzal indokolta, hogy az előválasztási bizottság megállapította: a határidőig egyetlen polgármesterjelölt-aspiráns, Arros Orsolya adta le az induláshoz szükséges támogató aláírásokat. Emékeztetett, volt további két jelöltaspiráns, akik szintén összegyűjtötték az aláírásokat, de mindketten jelezték, hogy nem indulnak az előválasztáson. Ezért szerinte az lehet a megoldás, hogy a területi szervezet előterjeszti az egyetlen jelentkező, Arros Orsolya nevét a Szövetségi Állandó Tanácsnak, és ezt a SZÁT jóváhagyja. "Azt támogatom, hogy minél előbb tegyük meg ezt a lépést, és foglalkozzunk Arros Orsolya kampányával, hogy lendületet adjunk Székelyudvarhelynek" – fogalmazott Kovács Péter.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?