Bojkottálja az előválasztást a székelyudvarhelyi RMDSZ

A szövetségi elnökséghez fordul segítségért az Udvarhelyszéki RMDSZ, miután a székelyudvarhelyi szervezet elnöksége bejelentette, hogy bojkottálják az előválasztást.

A bejelentés előzménye, hogy a területi szervezet korábbi határozata értelmében a polgármester-jelölt személyéről döntő előválasztáson nem RMDSZ-tagok is részt vehetnek. A Bunta Levente polgármester vezette városi szervezet ezt a múlt héten megpróbálta felülbírálni, ám az Udvarhelyszéki RMDSZ határozatukat érvénytelenítette.

A polgármesterjelölt-aspiránsoknak péntekig kellett leadniuk a jelentkezési iratcsomójukat, ám ezt csak Arros Orsolya tette meg. Benedek Árpád Csaba alpolgármester és Jakab Áron Csaba tanácsos szintén gyűjtöttek aláírásokat, mégsem adták le a dossziét. Korábban jelezte indulási szándékát Bunta Levente is, de a polgármester sem iratkozott be a versenybe.

A szabályzatfelügyelőkhöz fordulnak

Ennek oka, hogy a székelyudvarhelyi RMDSZ bojkottálni készül az előválasztást. Ezt vasárnap egy közleményben jelentették be. „Az elnökség azon tagjai, akik indulni szerettek volna a polgármesteri előválasztások alkalmával, nem támogatják az utolsó percig tapasztalt megosztást, a helyi RMDSZ döntéseinek figyelmen kívül hagyását, a tagok megbecsülésének hiányát, ezért nem teszik le a szükséges dokumentumokat” – írták.

A közleményben kifejtik az előválasztással kapcsolatos álláspontjukat, miszerint egy demokratikus, az RMDSZ alapszabályzatának megfelelő, minden szintre kiterjedő, regisztrált RMDSZ-tagok részvételével zajló urnás előválasztást szeretnének mind a polgármesterjelölt, mind pedig a tanácsos-jelöltek esetében. Ugyanakkor közlik: a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottsághoz fordulunk igazunkért.

„Bunta két hete saját magával nem ért egyet"

Az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond a Maszolnak elmondta, a városi szervezet már azzal bojkottálta az előválasztást, hogy pénteken két órakor bezárták az irodájuk ajtaját, és volt olyan tanácsos-jelöltaspiráns, aki emiatt nem is tudott jelentkezni a megmérettetésre.

„A városi szervezet két hete folyamatosan nem ért egyet saját magával. Először a legdemokratikusabb módozatú előválasztást kértek, aztán kiderült, nem értenek egyet azzal, hogy nem RMDSZ-tagok is szavazhassanak. Vasárnapi közleményük szerint pedig már az RMDSZ-tagok szavazását is regisztrációhoz kötnék” – fejtette ki Bíró Barna Botond.

Az ügyvezető elnök tájékoztatása szerint a városi előválasztási bizottság hétfőn ül össze megállapítani, hogy kik adták le a hivatalos határidőig a jelöléseket. Azt Bíró nem tudta megmondani, hogy milyen további fejlemények várhatók az ügyben. Elmondta azonban, hogy a területi szervezet a kolozsvári szövetségi elnökséghez fordul segítségért a konfliktus megoldásához.

„A mikrohullámú sütőbe nem teszünk kisállatot, avagy a szírek ne szóljanak bele dolgainkba” – írta a hét végén a kialakult konfliktusról Facebook-oldalára Bunta Levente. Megismételte, az általa, de ezt Szerinte „Verestóyék (az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége – szerk. megj.) szándékosan félreértelmezték” azt, hogy a városi szervezet korábban a legkorrektebbnek tartott előválasztási módozatot javasolta. Leszögezte, álláspontjuk szerint „RMDSZ-jelöltről RMDSZ-esek döntsenek, és ne valaki más”. Hozzátette: „a széki RMDSZ azt szeretné, hogy a szír menekültek szavazati jogot kapjanak, és eldönthessék, hogy Magyarországnak ki legyen a miniszterelnöke”. 

„Bunta Levente azt a látszatot kelti, hogy itt két RMDSZ-szervezet áll hadban egymással. Holott csak az történik, hogy a polgármester félremagyarázza, és nem akarja betartani a szabályzatot. Úgy látom, hogy időhúzásra játszanak, és próbálják az RMDSZ-t kényszerhelyzetbe hozni, miközben közel ezer ember már regisztrált az előválasztásra” – fogalmazott az ügyvezető elnök.

Mint korábban megírtuk, a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottság a területi szervezet kérésére már megfogalmazta álláspontját ebben az ügyben. A testület szerint az Udvarhelyszéki RMDSZ szabályosan járt el.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?