Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték a HVIM erdélyi elnökét

A bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít - jelentette szerdán a Mediafax hírügynökség.

A döntés nem jogerős, a gyanúsított fellebbezhet ellene. A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden tartottak házkutatást, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és azt robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a "Székelyföld nem Románia!" jelszó népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait "véráldozat nélkül nem lehet" elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs "feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanószerkezetek elhelyezését". Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.

A HVIM bizonyítékokat követel

A HVIM szóvivője, Tóth Bálint szerdai kézdivásárhelyi sajtótájékoztatóján felszólította a nyomozó hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a merényletkísérlet gyanújába keveredett Beke István ügyében elvégzett tűzszerészeti vizsgálat eredményeit, továbbá mutassanak be bizonyítékokat az állítólagos bombagyártásról.

A vármegyések szóvivője szerint választ várnak arra is, hogy melyik hatóság, milyen törvény alapján rendelte el a HVIM megfigyelését és lehallgatását. Tóth Bálint szerint hamis az állítás, miszerint a vármegyés fiatalok október 10-én találkoztak volna Beke István cégének székhelyén, és arra szólította fel az ügyészséget hozza nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amelyeket állításuk szerint ezen a találkozón készítettek.

 A bukaresti táblabíróság december 1-jén harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A DIICOT azt állította, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A 40 éves férfinél tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.

   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?