A HVIM bizonyítékokat követel az állítólagos merényletkísérletről

Hazugságnak nevezte a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) állításait a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szóvivője.

Tóth Bálint szerdán délután a kézdivásárhelyi Gábor Áron szobor mellett tartott sajtótájékoztatót, ahol felszólította a nyomozó hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a merényletkísérlet gyanújába keveredett Beke István ügyében elvégzett tűzszerészeti vizsgálat eredményeit, továbbá mutassanak be bizonyítékokat az állítólagos bombagyártásról.

A vármegyések szóvivője szerint választ várnak arra is, hogy melyik hatóság, milyen törvény alapján rendelte el a HVIM megfigyelését és lehallgatását. Tóth Bálint szerint hamis az állítás, miszerint a vármegyés fiatalok október 10-én találkoztak volna Beke István cégének székhelyén, és arra szólította fel az ügyészséget hozza nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amelyeket állításuk szerint ezen a találkozón készítettek.

A szerdai kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón a háromszéki média mellett több országos tévétársaság forgatócsoportja is jelen volt, Tóth Bálint viszont kizárólag magyar nyelven volt hajlandó kommunikálni. Amint arról beszámoltunk, a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség szerdán közzétett jelentése szerint a HVIM kézdivásárhelyi tagjai összesen húsz házi készítésű bombát akartak felrobbantani december 1-én, a román nemzeti ünnepen, azzal a céllal, hogy „sok füst legyen” és ezzel pánikot keltsenek.

Tóth Bálint rámutatott, hogy a szervezet erdélyi elnökénél, Szőcs Zoltánnál kedden tartott házkutatás során nem találtak semmit, mindössze néhány Wass Albert könyvet foglaltak le, „amiről tudni kell, hogy nem bomba és nem robban”.

Ha nyomozás folyt az ügyben, a hatóságok miért nem tudnak felmutatni semmiféle bizonyítékot az állítólagos bombagyártásról, tette fel a kérdést a vármegyések szóvivője, aki arra is választ vár, hogy milyen indokok alapján figyelték meg a HVIM-et, amely több más civil szervezethez hasonlóan kulturális rendezvényeket szervezett és kiállt az autonómiatörekvések mellett.

 Tóth Bálint sajtótájékoztatóján felszólította az erdélyi magyarságot képviselő pártokat és politikusokat, hogy adjanak ki nyilatkozatot arról, van-e szándékukban lépéseket tenni Beke István és Szőcs Zoltán ügyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?